Στοματικά διαλύματα με αλκοόλη διαταράσσουν το μικροβίωμα του στόματος
06 Ιουνίου 2024, 07:00
Το στοματικό διάλυμα με βάση την αλκοόλη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η ουλίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα του Βελγίου, με επικεφαλής τη Jolein Lauman στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Medical Microbiology.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική διαφορά στη σύνθεση και τον αριθμό των βακτηρίων στο στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος με βάση την αλκοόλη. Ανέφεραν ότι δύο είδη βακτηρίων, εντοπίστηκαν σε σημαντικά μεγάλη ποσότητα μετά από καθημερινή χρήση του στοματικού διαλύματος. Το Fusobacterium nucleatum και ο streptococcus anginosus, έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και του καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης μια μείωση σε ένα στέλεχος βακτηρίων που ονομάζεται Actinobacteria αλλά δεν συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες ή το κάπνισμα των συμμετεχόντων οι οποίοι χρησιμοποίησαν το στοματικό διάλυμα για 3 μήνες και στη συνέχεια ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη για 3 μήνες ή το αντίστροφο.
«Διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα είχε αρνητική επίδραση σε ορισμένα ευεργετικά βακτήρια», δήλωσε ο Δρ Chris Kenyon, PhD, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Για παράδειγμα, μειώνει την αφθονία του βακτηρίου Actinobacteria. Διάφορα είδη Actinomyces αποτελούν μέρος των στοματικών βακτηρίων που μειώνουν τα νιτρικά, τα οποία μετατρέπουν το νιτρικό σάλιο σε νιτρώδη για περαιτέρω παραγωγή του ισχυρού αγγειοδιασταλτικού μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.
Η οδός νιτρικών-νιτρωδών-νιτρικού οξειδίου είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που συνδέει το μικροβίωμα του στόματος με την καρδιαγγειακή υγεία» , κατέληξε ο ειδικός.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η τακτική χρήση των αλκοολούχων διαλυμάτων, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.