ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για ένα στοιχείο που προκαλεί παιδικό καρκίνο

14 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Έρευνα σε περισσότερες από 13 Πολιτείες των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία στοιχείων στα οποία διασπάται το ραδόνιο, ένα στοιχείο που βρίσκεται σε κάθε κτίριο, σχετίζονται με την εμφάνιση λευχαιμίας στην παιδική ηλικία. Η σχέση παρατηρήθηκε ακόμα και σε κομητείες όπου η συγκέντρωση είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα ασφαλείας που έχει θέσει η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η εν λόγω επιστημονική εργασία δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment, και για την εκπόνησή της συνεργάστηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Matthew Bozigar, επίκουρο καθηγητή στο Κολέγιο Υγείας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής της μελέτης, πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που φωτίζουν άγνωστους έως σήμερα παράγοντες κινδύνου για παιδικό καρκίνο.

Μάλιστα, εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι αναδεικνύουν τα κενά στη μελέτη για την επίδραση του περιβάλλοντος, όπως ο ρόλος του ραδονίου στην εμφάνιση και άλλων μορφών καρκίνου πλην του πνεύμονα, για τον οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπεύθυνος για το 3%-14% των περιστατικών της νόσου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στις ΗΠΑ, αλλά είναι απαραίτητη μια πιο δυνατή έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε ατομικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το ραδόνιο στην Αμερική και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Bozigar. «Ο σχεδιασμός της μελέτης, μας επιτρέπει μόνο να εντοπίσουμε στατιστικές συσχετίσεις και να προβούμε σε υποθέσεις, οπότε χρειάζονται μελέτες που μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα αν η έκθεση στο ραδόνιο προκαλεί παιδική λευχαιμία», πρόσθεσε.

Το ραδόνιο είναι ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές φυσικό ραδιενεργό αέριο που προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου -θυγατρικό του ουρανίου- και που, λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, βρίσκεται σε όλα τα κτίρια. Κατά τη διαφυγή του από το έδαφος, το ραδόνιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και διασπάται στα θυγατρικά του στοιχεία πολώνιο, βισμούθιο και μόλυβδο, βαρέα μέταλλα που προσκολλώνται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια του αέρα και, με την εισπνοή, επικάθονται στους ιστούς των πνευμόνων και αλλού στο σώμα, όπου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή να καταστρέψουν το DNA των κυττάρων, προάγοντας την καρκινογένεση.

Το ραδόνιο που εκλύεται από το έδαφος, μπορεί να εισέλθει στα κτίρια μέσα από ρωγμές που υπάρχουν στο τσιμεντένιο δάπεδο, κενά ή ρωγμές που υπάρχουν στους τοίχους, κενά στα σημεία σύνδεσης τοίχου δαπέδου, διάκενα στα ξύλινα πατώματα, κενά στα σημεία εισόδου των σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης, διάκενα στις πόρτες και τα παράθυρα και την παροχή νερού.

Σχετικά Άρθρα