Πώς οι διαφορετικές μέθοδοι τοκετού επηρεάζουν το μικροβίωμα των νεογνών
12 Μαρτίου 2023, 08:00
Τα απαραίτητα μικρόβια που μεταφέρονται από τη μητέρα στο βρέφος είναι σε ελάχιστο ποσοστό λιγότερα για τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή σε σχέση με αυτά που γεννιούνται κολπικά, ενώ αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί με το θηλασμό. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe. Η μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα που ελήφθησαν από 120 Ολλανδές μητέρες και έμβρυα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα νέα ευρήματα βοηθούν στο να διευκρινιστεί πώς τα βρέφη, τα οποία θεωρούνται ''αποστειρωμένα'' πριν από τον τοκετό, προσλαμβάνουν τα απαραίτητα μικρόβια από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
«Η μεταφορά και η ανάπτυξη του μικροβιώματος είναι τόσο σημαντικές που η εξέλιξη έχει διασφαλίσει ότι αυτά τα μικρόβια μεταφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε η Debby Bogaert, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.
«Ο θηλασμός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και δεν λαμβάνουν εντερικά και κολπικά μικρόβια από τη μαμά τους», προσέθεσε. Τα μικρόβια αυτά είναι φυσικά βακτήρια, μύκητες και ιοί που ζουν στο δέρμα και μέσα στο σώμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι, ενώ το μητρικό μικροβίωμα συνδέεται με σχεδόν το 60% του συνολικού μικροβιώματος του βρέφους, υπάρχει ακόμα το 40% που πρέπει να διερευνήσουν οι ειδικοί. Οι ίδιοι εξήγησαν ότι το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος συμβάλλει περαιτέρω στη σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική.
Η σχέση μεταξύ της έκθεσης στην πρώιμη ζωή σε μικρόβια από τη μητέρα και της μετέπειτα ζωής της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας άσθματος και αλλεργιών, είναι επίσης ένας τομέας που οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν να ερευνήσουν στη συνέχεια.
Tags: καισαρική τομή, μικροβίωμα, τοκετός