ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει τον εγκέφαλο του εμβρύου

17 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός βρέφους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η απεικόνιση του εγκεφάλου παιδιών που εκτέθηκαν στην κάνναβη κατά την εγκυμοσύνη, αποκάλυψε μοτίβα που συνάδουν με τη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Mental Health.

Η υπερβολική μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο ενός παιδιού, θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσική διαδικασία, κατά  την οποία οι αδύναμες ή περιττές νευρικές συνδέσεις, απορρίπτονται καθώς τα παιδιά περνούν από την πρώιμη παιδική ηλικία στην εφηβεία, είπαν οι ερευνητές. «Βλέπουμε ότι η έκθεση στην κάνναβη μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο», δήλωσε ο ερευνητής David Baranger, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε νωρίτερα ότι η προγεννητική έκθεση στην κάνναβη, φαίνεται να αυξάνει τον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού για προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 στο JAMA Psychiatry.

Ωστόσο, αυτή η προηγούμενη μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν αυτός ο αυξημένος εγκεφαλικός κίνδυνος οφειλόταν αποκλειστικά στην έκθεση των ζιζανίων ή εάν επηρεαζόταν επίσης από τη γενετική ή το περιβάλλον, είπαν οι ερευνητές.

Όπως μεταδίδει το U.S. News, για να σχηματίσουν μια πιο λεπτή εικόνα, οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν δεδομένα από την κλινική δοκιμή που αποτέλεσε τη βάση των προηγούμενων ευρημάτων. Στη δοκιμή συμμετείχαν σχεδόν 12.000 παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιελάμβανε απεικόνιση εγκεφάλου σε ηλικίες 9-10 και 11-12 ετών.

Περίπου 370 παιδιά εκτέθηκαν σε κάνναβη προτού η μητέρα τους καταλάβει ότι ήταν έγκυος και 195 εκτέθηκαν τόσο προτού όσο και αφού έμαθε για την εγκυμοσύνη της, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μειωμένης φλεγμονής στον εγκέφαλο παιδιών των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση κάνναβης, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αποκλείουν εντελώς άλλες πιθανές εξηγήσεις, επεσήμανε ο Baranger. Ο ίδιος ελπίζει ότι νέα δεδομένα από επόμενες μελέτες, θα προσφέρουν πιο ακριβή και λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με το γιατρό τους και «τι άλλες επιλογές μπορεί να υπάρχουν», κατέληξε ο Baranger.

Σχετικά Άρθρα