Πρότυπα πρωτεϊνών μπορούν να προβλέψουν χρόνια πριν την ΙΦΝΕ
27 Νοεμβρίου 2024, 07:00
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Örebro εντόπισαν συγκεκριμένα πρότυπα πρωτεϊνών στο αίμα που μπορούν να προβλέψουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) έως και 16 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Συγκεκριμένα, η Νόσος Crohn μπορεί να ανιχνευθεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Αναλύοντας περισσότερα από 800 δείγματα αίματος, οι ερευνητές εντόπισαν πρότυπα πρωτεϊνών που διαχωρίζουν τα υγιή άτομα από αυτά που αναπτύσσουν τη νόσο Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός 29 πρωτεϊνών μπορεί να προβλέψει τη νόσο Crohn με υψηλή ακρίβεια. Η ελκώδης κολίτιδα, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν κάπως πιο δύσκολο να προβλεφθεί.
«Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των αλλαγών στα πρότυπα πρωτεϊνών και της μελλοντικής εμφάνισης και στην ελκώδη κολίτιδα, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή όσο για τη νόσο του Crohn», λέει ο Olle Grännö, διδάκτωρ ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Örebro.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τις αλλαγές στα πρότυπα πρωτεϊνών σε άτομα με νόσο του Crohn ήδη 16 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε να προβλέψουμε και να προλάβουμε αυτές τις ασθένειες σε πολύ πρώιμο στάδιο στο μέλλον ...Ανακαλύπτοντας αυτούς τους δείκτες πολύ πριν γίνουν γνωστά τα συμπτώματα, μπορούμε ενδεχομένως να παρέμβουμε νωρίτερα και ελπίζουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής για εκείνα τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν IBD», λέει ο Jonas Halfvarson, καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Örebro και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του εντερικού φραγμού και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για να κατανοήσουν οι ερευνητές πώς αναπτύσσεται η νόσος Crohn.
«Μάς δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε και να προωθήσουμε την κατανόησή μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την IBD», λέει ο Olle Grännö.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με την IBD είναι ότι η ασθένεια μπορεί να αναπτύσσεται στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα, επιτρέποντας την πρόκληση βλάβης στο γαστρεντερικό σωλήνα πριν από την έναρξη της θεραπείας.
«Παρά την τρομερή αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων φαρμάκων, κανένα από αυτά δεν μπορεί να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη έχει ήδη γίνει. Όσο νωρίτερα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση του ασθενούς και οι πιθανότητές του να μην υπάρξουν επιπλοκές", καταλήγει ο Jonas Halfvarson.