Προς μίμηση το παράδειγμα του Ισραήλ στη πανδημία
21 Οκτωβρίου 2021, 09:00
Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι υγείας στην ΕΕ θα μπορούσαν ίσως να παραδειγματιστούν από το παράδειγμα του Ισραήλ και τα μέτρα που έλαβε όταν η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε την επανεμφάνιση της πανδημίας στη χώρα αυτή.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αναζήτηση απαντήσεων στο Ισραήλ μπορεί να είναι χρήσιμη στη Βρετανία, στην οποία εστιάζει άλλωστε το δημοσίευμα, καθώς και οι δύο χώρες ήταν από τις πιο γρήγορες στα προγράμματα εμβολιασμού και κατάφεραν να προχωρήσουν στην άρση των περιοριστικών μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά όπως η Βρετανία σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μέσα σε τρεις μήνες μετά την άρση των μέτρων, έτσι και το Ισραήλ είδε τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνεται τον Ιούνιο.
Το Ισραήλ αντιμετώπισε το νέο ξέσπασμα της πανδημίας με ένα επιθετικό πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου, μια απόφαση που βοήθησε τη χώρα να αποφύγει τα χειρότερα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν και υπάρχουν πολλές μεταβλητές που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος, όπως ο τύπος εμβολίου, ο χρόνος λήψης, η προτεραιοποίηση των ηλικιακών ομάδων, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας, το συμπέρασμα είναι ένα: Οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και η πρώτη που γνώρισε τον αντίκτυπο της μείωσης της ανοσίας» λέει ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για τον κορωνοϊό. Άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα «εκτός αν χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που μάθαμε εδώ και λάβουν υπόψη την καμπάνια για την ενισχυτική δόση».
Η Βρετανία από την πλευρά της, ξεκίνησε τη χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δόσεις είναι διαθέσιμες για άτομα 50 ετών και άνω και ευάλωτους πληθυσμούς. Ωστόσο η χώρα βιώνει νέα έξαρση της πανδημίας. «Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι οι νοσηλείες και τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τους δείκτες της πανδημίας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες να καταλάβουν τη ζωτική σημασία του προγράμματος ενισχυτικής δόσης.
Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι συστάσεις για τηλεργασία. Η βρετανική συνομοσπονδία υπηρεσιών Υγείας κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο χωρίς καθυστέρηση. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, οι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αφήνουν πίσω το κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα. Τα περιστατικά σοβαρής νόσησης λόγω κορωνοϊού συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ 3,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την τρίτη ενισχυτική δόση.