ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προκαλεί αντίδραση το εμβόλιο της Moderna σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει fillers;

12 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού και είχαν χρησιμοποιήσει fillers για αισθητικούς λόγους. Οι αναφορές αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πελάτες των πλαστικών χειρουργών και των δερματολόγων, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά γεγονότα.

Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός, Αθανάσιος Χριστόπουλος:

"Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ερευνούν το θέμα, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η αλλεργική αντίδραση δεν έχει προκληθεί από το κύριο συστατικό του εμβολίου, το mRNA, αλλά από μια γνωστή, κοινή ένωση, που περιέχεται σε αυτό, την πολυαιθυλενογλυκόλη, επίσης γνωστή ως PEG. Η ένωση αυτή χρησιμοποιείται από την κοσμητική βιομηχανία, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων, εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται συχνά σε σαμπουάν, οδοντόκρεμες, κρέμες κι αμέτρητα άλλα καλλυντικά προϊόντα, φάρμακα και fillers, αλλά και σε τρόφιμα (αναφερόμενο ως Ε1521). Είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση του που έρευνες της δεκαετίας του 1990 δείχνουν ότι το 72% του πληθυσμού έχει ανιχνεύσιμα αντισώματα για το PEG.  Στα αντι-COVID εμβόλια έχει προστεθεί ως έκδοχο, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι το καίριο συστατικό του εμβολίου, το mRNA, θα διαπεράσει την κυτταρική μεμβράνη, θα εισέλθει ανέπαφο στα κύτταρα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η προφυλακτική αντίδραση του οργανισμού κατά του κορωνοϊού.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ποσότητα του PEG, που περιέχεται στα εμβόλια, είναι χαμηλότερη από εκείνη που περιέχεται στα περισσότερα φάρμακα, στα οποία χρησιμοποιείται. Επίσης, επισημαίνουν ότι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τόσο σπάνιες και ήπιες που δεν πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους από τη λήψη του εμβολίου. Ακόμη, αναφέρουν ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια μπορεί να είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί, προκαλώντας μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις, που έχουν αναφερθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως αφορούν σε ήπιο, τοπικό πρήξιμο, το οποίο είτε υποχώρησε σύντομα χωρίς θεραπεία, είτε ανταποκρίθηκε άμεσα σε αντιισταμινικά ή στεροειδή από το στόμα, ενώ σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάστηκε να χορηγηθεί αδρεναλίνη ή να γίνει νοσηλεία.

Η σπάνια αντίδραση που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες, που έχουν κάνει χρήση υλικών, τα οποία περιέχουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο από την κοσμητική βιομηχανία PEG, έχει θορυβήσει πολλούς, κυρίως λόγω της διόγκωσης των γεγονότων στα social media. Όπως αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος: «Κατανοώ τον σκεπτικισμό των ανθρώπων προς κάτι που είναι νέο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί μια δυσανάλογη ανησυχία για ένα έκδοχο του εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πλείστα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Εξάλλου, στα λίγα παγκοσμίως, αναφερόμενα περιστατικά, η αντίδραση ήταν ήπια κι εύκολα διαχειρίσιμη, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο ή σημάδι».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι η σπάνια αυτή, ήπια, αλλεργική αντίδραση, δεν είναι λόγος για τον οποίον άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, με τη σύσταση τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αναφυλακτικής αντίδρασης, να παραμείνουν στο σημείο εμβολιασμού για 30’ μετά την ένεση, αντί του συνηθισμένου χρόνου των 15’, για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του PEG, χωρίς να σταματά η εκστρατεία εμβολιασμού".  

Σχετικά Άρθρα