Προβλήματα ύπνου και ο ρόλος μίας ορμόνης
08 Νοεμβρίου 2024, 16:00
O σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από το χρόνιο άγχος, επηρεάζει τη φυσική παραγωγή της μελατονίνης. Γι' αυτό και πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα με την ουσία αυτή, ελπίζοντας να βρουν λύση στην αϋπνία τους αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.
Σύμφωνα με τον Δρ Brent Bauer, από την κλινική Mayo, έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου. Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση και στο jet lag που συμβαίνει σε πολλούς μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.
Για τη λήψη συμπληρωμάτων, ο ίδιος αναφέρει: «Σε αντίθεση με πολλά φάρμακα για τον ύπνο, η μελατονίνη είναι απίθανο να προκαλέσει συμπτώματα εξάρτησης ή να έχετε λιγότερη ανταπόκριση σε αυτήν μετά από επανειλημμένη χρήση», συμπληρώνει.
Ο Δρ. Bauer αναφέρει ωστόσο ότι εάν παίρνετε κι άλλα φάρμακα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη λήψη της μελατονίνης. Συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να αλληλεπιδράσουν με:
-Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος,
-φάρμακα που εμποδίζουν τις επιληπτικές κρίσεις,
-φάρμακα αντισύλληψης.
-φάρμακο υπέρτασης,
-φάρμακο αντιδιαβητικά,
-ανοσοκατασταλτικά,
- φάρμακα που διασπώνται από το ήπαρ.
«Προτού, όμως, πάρετε συμπληρώματα μελατονίνης, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις ή αν παίρνετε άλλα φάρμακα», τονίζει. Επίσης ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η μελατονίνη είναι κατάλληλη για εσάς και, αν ναι, ποιο είναι μια καλή επιλογή για την περίπτωσή σας.
Tags: μελατονίνη, ύπνος