Πότε πρέπει να ζητάμε βοήθεια για τα κενά μνήμης
29 Δεκεμβρίου 2022, 07:00
Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας αλλάζει και τα κενά μνήμης φαίνεται να γίνονται όλο και πιο συχνά. Είναι όμως η απώλεια μνήμης ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης; Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των ΗΠΑ (NIA), πολλοί ηλικιωμένοι ανησυχούν για τη μνήμη τους, αλλά το να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μάθουν νέες δεξιότητες και να ξεχνούν περιστασιακά λεπτομέρειες, συνήθως δεν είναι σοβαρά προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.
''Προβλήματα με τη μνήμη μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά με ομίχλη εγκεφάλου από COVID-19 και για πολλούς άλλους λόγους. Ωστόσο, η νέα έναρξη της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης μετά την ηλικία των 65 ετών θα πρέπει σίγουρα να αυξήσει την πιθανότητα των πρώτων σταδίων της ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ'', δήλωσε η Δρ Emer MacSweeney, Διευθύνουσα Σύμβουλος και σύμβουλος νευροακτινολόγος στο Re:Cognition Health.
Σε μερικούς ανθρώπους, η MCI προκαλείται από μια ορμονική ανισορροπία ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, οπότε μόλις αυτό επιλυθεί, η MCI μπορεί να αναστραφεί.
Σε άλλες, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι άνοιας. Τα άτομα με MCI, έχουν ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης, αλλά συνήθως μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να εκτελούν κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.
Τα συμπτώματα της MCI μπορεί να περιλαμβάνουν:
· Το να ξεχνάτε ραντεβού ή κοινωνικές εκδηλώσεις
· Εσφαλμένη τοποθέτηση ειδών οικιακής χρήσης, όπως κλειδιά αυτοκινήτου, ρούχα ή άλλα αντικείμενα
· Μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων σε σχέση με τους συνομηλίκους
· Δυσκολία να θυμηθείτε συμβάντα, οδηγίες ή συνομιλίες.
Αν και η MCI μπορεί να εξελιχθεί σε άνοια, για πολλούς η κατάσταση δεν εξελίσσεται περαιτέρω.
Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο αναπτύσσει άνοια. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική διάγνωση και βοήθεια.
Η Δρ MacSweeney τόνισε ότι «ο έλεγχος είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχουν πολλές αναστρέψιμες αιτίες βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης, και είναι επίσης σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση».
«Εάν υπάρχει αναστρέψιμο πρόβλημα, αυτό πρέπει να διορθωθεί, το συντομότερο δυνατό, για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα», συμβούλεψε.
Tags: Αλτσχάιμερ, Άνοια, μνήμη, Νόσος Αλτσχάιμερ