Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να επιβράδυνε τη Νόσο Αλτσχάιμερ
04 Μαΐου 2023, 10:00
Ένα πειραματικό φάρμακο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ επιβράδυνε τη μείωση της ικανότητας των ασθενών να σκέφτονται καθαρά και να εκτελούν καθημερινές εργασίες κατά περισσότερο από το 1/3 σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly.
Με βάση τα αποτελέσματα, σε άτομα με πρώιμη συμπτωματική Νόσο Αλτσχάιμερ, η Lilly είπε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το συγκεκριμένο φάρμακο, δρα αφαιρώντας συσσωρεύσεις πλάκας στον εγκέφαλο, γνωστές ως αμυλοειδές, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, κατά τη δοκιμή αναφέρθηκαν ορισμένες παρενέργειες. Υπήρξαν τρεις θάνατοι μεταξύ ατόμων που έλαβαν το φάρμακο, δύο από τους οποίους αποδίδονταν σε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως οίδημα εγκεφάλου ή μικροαιμορραγίες, γνωστές ως ανωμαλίες απεικόνισης που σχετίζονται με το αμυλοειδές ή ARIA. Η δοκιμή διεξήχθη σε περισσότερους από 1.700 ασθενείς για 18 μήνες.
«Για κάθε φάρμακο, για κάθε ασθένεια, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και πιθανά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Lilly, Δρ Daniel Skovronsky. Ωστόσο, σημείωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο, το 47%, δεν παρουσίασαν μείωση σε ένα βασικό μέτρο της γνωστικής ικανότητας κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε σύγκριση με το 29% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Αυτό είναι «το είδος της αποτελεσματικότητας που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν στη Νόσο Αλτσχάιμερ», είπε ο Skovronsky. Στη δοκιμή, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, χωρισμένες από τα επίπεδα μιας εγκεφαλικής πρωτεΐνης γνωστής ως ταυ. Επιβράδυνση κατά 35% στη γνωστική και λειτουργική έκπτωση, παρατηρήθηκε στην ομάδα με ενδιάμεσα επίπεδα ταυ, της οποίας η νόσος δεν είχε προχωρήσει τόσο πολύ. Όταν αυτή η ενδιάμεση ομάδα συνδυάστηκε με την ομάδα με υψηλότερα επίπεδα ταυ, το ποσοστό άγγιξε το 22%.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, ούτε έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ