Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου- Τα περισσότερα είδη μετατράπηκαν σε χρόνιες νόσους
04 Φεβρουαρίου 2024, 08:00
"Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου" είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου από το WorldCancerDay# ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσε για τις 2/2 webinar με τίτλο "embracing patient-centred cancer care", δηλαδή "υιοθετώντας ασθενοκεντρική αντικαρκινική φροντίδα".
Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή πολλών χρόνιων νόσων, οι οποίες προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο καρκίνος στους ιστούς συμβαίνει όταν ξεκινάει ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία εισβάλλουν στους παρακείμενους ιστούς και τους καταστρέφουν και πολλές φορές δίνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως ανέρχονται σε περίπου 11 εκατομμύρια ετησίως ενώ οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 11 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030.
Στην Ευρώπη, ετησίως διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, με σειρά συχνότητας πρώτα του πνεύμονα και μετά του στομάχου, του ήπατος, του μαστού και του ορθού, και πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.
Ωστόσο νέα βιολογικά και εξατομικευμένα φάρμακα και εσχάτως εμβόλια, θεραπείες με ακτινοβολία και ανοσοθεραπείες, έχουν μετατρέψει τα περισσότερα είδη καρκίνου από θανατηφόρες, σε χρόνιες νόσους που απαιτούν απλώς συχνές εξετάσεις.
Αυτό δίνει βάσιμη ελπίδα στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ότι μέσα στην επόμενη 20ετία, ίσως και να έχουν νικήσει πλήρως το "τέρας" μαρτυρίες για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν από αρχαίους λαούς.
Παρότι αρκετοί καρκίνοι είναι βέβαιο ότι υπήρχαν και στους αρχαίους λαούς, κάποιοι άλλοι συνδέονται στις μέρες μας με το σύγχρονο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει:
Κάπνισμα και έκθεση σε επιβαρυμένη με ρύπανση ατμόσφαιρα.
Παχυσαρκία και καθιστική ζωή.
Διατροφή με τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές.
Υπερέκθεση σε UVB ακτινοβολία του ήλιου ενώ το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας -που θα μάς προστάτευε- έχει λεπτύνει.
Χρόνιο άγχος, κατάθλιψη και κακό ύπνο.
Κακή πρόληψη και πρώιμη διάγνωση.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Το τελευταίο είναι στις μέρες μας το πιο σημαντικό καθώς ενώ έχουμε στη διάθεσή μας "όπλα" για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου με προληπτικές εξετάσεις σε τακτά διαστήματα, αρκετοί δεν το χρησιμοποιούμε. Η σωστή πρόληψη ώστε να υπάρξει πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και εύκολη ίασή του γίνεται με τις παρακάτω εξετάσεις και ενέργειες που είναι:
Η ετήσια μαστογραφία στις γυναίκες άνω των 40 ετών (άνω των 30 σε όσες έχουν το ένοχο γονίδιο στην οικογένεια).
Η γυναικολογική εξέταση και το τεστ PAP σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.
Η ετήσια εξέταση PSA στους άνδρες άνω των 50 ετών.
Η 5ετής κολονοσκόπηση στα άτομα άνω των 50 ετών.
Το εμβόλιο για τον HPV στους έφηβους.
Η άμεση επίσκεψη σε δερματολόγο όταν στο δέρμα εμφανίζεται μία ελιά χωρίς σαφή όρια ή με περίεργο χρώμα ή οποιοδήποτε σημάδι που δεν υπήρχε πριν.
Η ετήσια εξέταση του θυρεοειδούς με αιματολογικές εξετάσεις και κλινική εξέταση αλλά και υπέρηχο σε όσους κριθεί απαραίτητο.
Ο καρκίνος γενικά δεν είναι ανίκητος. θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις μέρες μας έχει ήδη νικηθεί και -όπου ξεφεύγει- τον πολεμάμε με πολλούς τρόπους. Η διάγνωση δεν πρέπει πια να φοβίζει αλλά να κινητοποιεί το άτομο άμεσα διότι σε πρώιμα στάδια όλες οι βλάβες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.