Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου
04 Φεβρουαρίου 2020, 08:05
Η 4η Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη παγκοσμίως στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Φέτος, ο ΠΟΥ έδωσε την ονομασία "I Am and I Will" υπονοώντας ότι όλοι μαζί και ο καθένας μόνος μπορούμε να νικήσουμε την ασθένεια που συνηθίζουμε να αναφέρουμε σαν να είναι μία, ενώ πρόκειται για δεκάδες διαφορετικές!
Σήμερα το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula van der Leyen, θα ανακοινώσει επίσημα το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών ως ισότιμων εταίρων.
Όπως ενημερώνουν από τον ΠΟΥ, κάθε λεπτό πεθαίνουν κάπου στον κόσμο 17 άνθρωποι από καρκίνο καθιστώντας τους καρκίνους γενικά την δεύτερη αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικίες. Παρόλα αυτά η εξέλιξη της επιστήμης έχει οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του κάθε είδους καρκίνου και σε εξατομικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες που μαζί με την ανοσοθεραπεία καταφέρνουν να μετατρέψουν σε χρόνια νόσο κάποια είδη καρκίνου που λίγα χρόνια πριν οδηγούσαν στο θάνατο.
Στον αγώνα αυτό, δύο είναι τα κλειδιά: Η έγκαιρη διάγνωση με τακτικές προληπτικές εξετάσεις και καλές συνήθειες στην καθημερινότητα (όχι στην παχυσαρκία, όχι στο κάπνισμα, ναι στην εκγύμναση και το υγιεινό φαγητό) και το να απευθυνθούμε σε γιατρό παθολόγο-ογκολόγο που γνωρίζει πως να διαχειριστεί τις νέες θεραπείες.
Ο εορτασμός στη Κύπρο
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου διοργανώθηκε στη Κύπρο για πρώτη φορά Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο». Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του υπουργείου Υγείας και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και συγκεκριμένα των νέων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο.
Συνδιοργανωτές του διαγωνισμού είναι: το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ο Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, το «Γκολ στη Ζωή» και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές/τριες Λυκείων (ιδιωτικών και μη) και στις Τεχνικές Σχολές και τους καλούσε να υποβάλουν τις ιδέες τους μέσα από τρεις κατηγορίες:
-Οπτικοακουστικό (Audiovisual): βίντεο, δημιουργία και μελοποίηση τραγουδιού, powerpoint presentation διάρκειας μέχρι 5΄ λεπτά.
-Εικαστική δημιουργία : αφίσα, ζωγραφική ή τρισδιάστατη κατασκευή με διαστάσεις μέχρι Α2.
-Έκθεση ιδεών : δοκίμιο μέχρι 250 λέξεις.
Εξάλλου, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, εδώ και τρεις δεκαετίες έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας, ως η αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στη στήριξη των ασθενών μέσα από πολυθεματικές ομάδες ιατρών και άλλων επιστημόνων. Η ένταξη του Κέντρου στο Γενικό Σχέδιο Υγείας συνάδει απόλυτα με τις αξίες και τις αρχές που το διέπουν, με πρώτο μέλημα τον ασθενή και την ισότιμη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με βάση πάντα τις ανάγκες των ασθενών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες και την κοινωνική τους τάξη, ή άλλους συναφείς παράγοντες.
Βασικοί πυλώνες στην επιτυχημένη πορεία του Κέντρου είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επιστημόνων του αλλά και η τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού του. Κατά τη διάρκεια του 2019 τέθηκαν σε κλινική λειτουργία οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2020 προγραμματίζεται να παραδοθεί για κλινικές εφαρμογές και ο τρίτος γραμμικός επιταχυντής. Οι γραμμικοί αυτοί επιταχυντές είναι οι πλέον σύγχρονοι διεθνώς και επιτρέπουν την εφαρμογή νέων τεχνικών, όπως η στερεοταξία, η οποία εφαρμόζεται στο Κέντρο από το 2019.
Βασικός άξονας της επιτυχημένης πορείας του Κέντρου είναι ότι λειτουργούν πολυθεματικές ομάδες για τα περισσότερα κακοήθη νοσήματα με τη συμμετοχή παθολόγων ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, χειρουργών, πλαστικών χειρουργών, ιστοπαθολόγων και ακτινολόγων. Οι αποφάσεις καταγράφονται και αποφασίζεται το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, του οποίου τού ανακοινώνεται από τον θεράποντα ιατρό του. Οι Πολυθεματικές Ομάδες βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ειδικών ιατρών μειώνοντας παράλληλα την ταλαιπωρία και το άγχος του ασθενή. Μέσα από τις πολυθεματικές ομάδες, προσφέρεται εξατομικευμένη θεραπεία στον κάθε ασθενή με καρκίνο, ακολουθώντας διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές.
Το ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου συμμετέχει ανελλιπώς σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, προκειμένου να ενημερώνονται για τα τελευταία δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Στη σκληρή δουλειά των ανθρώπων του Κέντρου, η οποία όπως υπέδειξε διέπεται από αγάπη και στοργή για όλους τους πάσχοντες, στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου, Πάνος Εργατούδης: «Η Πολιτεία και η Τράπεζα Κύπρου μάς έχουν εμπιστευτεί με την αποστολή της αντιμετώπισης του καρκίνου. Το εξαιρετικό έργο το οποίο προσφέρει το Κέντρο έχει συμμάχους ιατρούς και άλλους επιστήμονες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συνδέσμους ασθενών, έτσι ώστε να υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας.
Αντλούμε συνεχώς δύναμη από τους ασθενείς μας και τους οικείους τους και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που έχουμε προς αυτούς, για να αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες μας και να βελτιωνόμαστε συνεχώς, επιδιώκοντας την αριστεία».
Μαρία Τσιλιμιγκάκη