ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στα επάνω- κάτω στις τιμές των λιπιδίων στο αίμα

10 Ιουνίου 2024, 16:00

images

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, δείχνει ότι τα ηλικιωμένα άτομα με επαναλαμβανόμενη διακύμανση στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων , διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με άτομα που έχουν σταθερά επίπεδα στους δείκτες αυτούς.

«Οι εξετάσεις ρουτίνας για τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, γίνονται συνήθως ως μέρος γενικής εξέτασης. Οι διακυμάνσεις αυτών των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στην κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης της άνοιας», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Δρ Suzette J. Bielinski, από την Mayo Clinic στις ΗΠΑ.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα μελέτησε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης 11.571 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση με Νόσο Αλτσχάιμερ. Ελήφθησαν υπόψη οι μετρήσεις της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, τη LDL και της HDL σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες κατά τη διάρκεια των 5 ετών.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 2.473 άτομα εμφάνισαν Νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Όπως διαπιστώθηκε, για τη συνολική χοληστερόλη οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα, είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας. Από τα 2.311 άτομα της υψηλότερης ομάδας, 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας. Όσον αφορά τα τριγλυκερίδια, όσοι ανήκαν στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο.

Όπως διευκρινίζει η Δρ Suzette J. Bielinski, «παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα διερευνήσουν τις μεταβολές με την πάροδο του χρόνου και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας».

Σχετικά Άρθρα