Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την γρίπη
01 Φεβρουαρίου 2020, 07:40
Ο κορωνοϊός μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον μας καθώς αποτελεί μια νέα απειλή με άγνωστα εν πολλοίς "χαρακτηριστικά" και επιπτώσεις. Ο ιός της γρίπης ωστόσο, είναι κάθε χειμώνα "παρών" στην ζωή μας, μεταλλάσσεται συνεχώς και προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή νόσηση ή και θάνατο όταν υπάρξουν επιπλοκές. Αξίζει λοιπόν να μάθουμε όσα όσα αφορούν την πιο ...μόνιμη απειλή της δημόσιας υγείας!
Καταρχάς η γρίπη έχει αποτελέσει στις αρχές του 20ου αιώνα αληθινή απειλή για την ανθρωπότητα που θρήνησε εκατομμύρια θύματα...
Η αποκαλούμενη "ισπανική γρίπη" ήταν μία πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21.640.000 ανθρώπων ή κατ' άλλους υπολογισμούς 50 έως 100.000.000 ανθρώπων. Κι ενώ σήμερα αυτό φαντάζει ακατανόητο με την ύπαρξη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολίου, τότε ήταν μία πραγματικότητα που δημιουργούσε τρόμο.
Πολύ πιο πρόσφατα, τον χειμώνα 2009-10 υπήρξε νέα πανδημία γρίπης με το στέλεχος της γρίπης τύπου Α, τον Η1Ν1 να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και να οδηγεί εσπευσμένα τις φαρμακευτικές εταιρίες στη δημιουργία νέου εμβολίου γρίπης (εν μέσω χειμώνα ενώ το εμβόλιο κάθε χρονιάς παρασκευάζεται άνοιξη-καλοκαίρι από το στέλεχος που επικρατεί στο νότιο ημισφαίριο). Το ίδιο διάστημα εξάλλου, παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά αντιικά φάρμακα. Μια νέα οικογένεια φαρμάκων που σκοπό έχουν την καταπολέμηση ιών και όχι μικροβίων όπως κάνουν τα αντιβιοτικά!
Η πανδημία γρίπης του 2009 ή πανδημία της "γρίπης των χοίρων" δημιουργήθηκε από μια μετάλλαξη της γρίπης με γενετικό υλικό από τέσσερις προϋπάρχουσες μορφές του ιού: δύο από τη γρίπη των χοίρων (ένα από Βόρεια Αμερική και ένα από Ευρασία), ένα από τη γρίπη των πτηνών, και ένα από την ανθρώπινη κοινή γρίπη.
Στις 10 Αυγούστου του 2010, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο ιός Η1Ν1 ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει τελειώσει. Αλλά συνολικά, από την εμφάνιση της ασθένειας στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009, ως τον Αύγουστο του 2010 είχαν επιβεβαιωθεί σχεδόν 18.500 θάνατοι από τον ιό σε 214 χώρες του κόσμου σε όλες τις ηπείρους.
Προστασία από την γρίπη
Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η απόλυτη πρόληψη. Πρέπει να γίνεται κάθε Νοέμβριο- Δεκέμβριο (επειδή ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται και εμφανίζονται νέα στελέχη του) από όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνουν παιδιά, ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, έγκυες σε συγκεκριμένη φάση της κύησης, όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, όσους φροντίζουν μωρά και ηλικιωμένους, και βέβαια όλους τους πάσχοντες από συγκεκριμένες ασθένειες: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο, διαβήτη, αιματολογικά νοσήματα, υψηλό βαθμό παχυσαρκίας, μεταμοσχευθέντες και ανοσοκατασταλμένοι.
Ο εμβολιασμός δεν αποκλείει την πιθανότητα νόσησης των παραπάνω. Προστατεύει περίπου κατά 70% από τη νόσηση, την κάνει πιο ήπιας μορφής όταν συμβαίνει και οδηγεί στην ποθητή από την ιατρική κοινότητα μαζική ανοσοποίηση. Δηλαδή όταν οι περισσότεροι έχουν κάνει εμβόλιο σε μια κοινότητα, τότε προστατεύεται από επιδημίες όλη η κοινότητα!
Προφύλαξη σε επίπεδο καθημερινότητας
-Τρώμε ισορροπημένα γεύματα με αρκετά φρούτα, λαχανικά και πρωτεϊνες.
-Πλένουμε συχνά μέσα στην ημέρα τα χέρια μας διότι οι χειραψίες, το άγγιγμα αντικειμένων κοινής χρήσης, μέσων μεταφοράς, πόμολων, τηλεφώνων κλπ είναι που βοηθάει στην είσοδο του ιού στον οργανισμό μας.
-Αποφεύγουμε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται.
-Βήχουμε και φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντηλο το οποίο αμέσως μετά πετάμε και παίρνουμε καθαρό, ή στο μανίκι μας. Ποτέ στην παλάμη μας διότι ό,τι αγγίξουμε μετά, μεταδίδει τον ιό!
-Όταν ξυπνάμε κάποιο πρωί με αδιαθεσία ΔΕΝ πηγαίνουμε στο γραφείο, ούτε στο σχολείο, ούτε σε άλλες υποχρεώσεις για δύο λόγους: Πρώτον για να μην κολλήσουμε την γρίπη (ή άλλη ίωση) σε άλλους ανθρώπους και δεύτερον για να ξεκουραστούμε 2-3 μέρες και να την περάσουμε χωρίς σοβαρές επιπλοκές.
-Τα αντιικά φάρμακα δίδονται μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα με συνταγή και σύσταση γιατρού σε παιδιά και ενήλικες. Αναζητούμε λοιπόν συμβουλή γιατρού από την πρώτη μέρα που νοσούμε με έντονα συμπτώματα (υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με αντιπυρετικά χάπια), έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες, καταβολή και συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Οι διαφορές από το απλό κρυολόγημα είναι σαφείς αν λάβετε υπόψη ότι το απλό κρυολόγημα μας δημιουργεί μεν λίγο πυρετό και καταρροή αλλά δεν δημιουργεί την κακουχία της γρίπης.
Μ. Τσ.
Tags: Γρίπη, Ιός γρίπης