ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

01 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Nέα μελέτη διερευνά έναν τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Oι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασθενών από το νοσοκομείο Augsburg στη Γερμανία για ένα διάστημα 15 ετών. Σημειώθηκαν 11.037 εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συνέβησαν μεταξύ 2006 και 2020, από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, δηλαδή τους μήνες με την περισσότερη ζέστη. Η μέση ηλικία των ασθενών με εγκεφαλικό, ήταν τα 71,3 έτη.  

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό παρουσιάζεται όταν φράξει ένα αιμοφόρο αγγείο. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει. Τα «προειδοποιητικά εγκεφαλικά» ή παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, είναι προσωρινές αποφράξεις αιμοφόρων αγγείων που μιμούνται ένα εγκεφαλικό αλλά δεν οδηγούν σε μόνιμες βλάβες.

Για να αξιολογήσουν τη συσχέτιση των εγκεφαλικών επεισοδίων με τις πιο ζεστές νύχτες, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έναν τοπικό μετεωρολογικό σταθμό που κατέγραφε τις συνθήκες ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και της βαρομετρικής πίεσης. Έλεγχαν επίσης τη θερμοκρασία της ημέρας για να μειώσουν τις επιπτώσεις της στα νυχτερινά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου που καταγράφηκε στη μελέτη, ήταν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, με 7.430 περιστατικά. Υπήρξαν επίσης 642 αιμορραγικά εγκεφαλικά και 2.947 παροδικά ισχαιμικά επεισόδια.

Τα περισσότερα από τα εγκεφαλικά που εξετάστηκαν στη μελέτη, θεωρήθηκαν εγκεφαλικά επεισόδια μικρής ή μέτριας σοβαρότητας (85%).

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων τη νύχτα από το 2013 έως το 2020 σε σύγκριση με το 2006 έως το 2012, μια χρονική περίοδο που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες. Τα άτομα που ήταν πιο ευάλωτα στη νυχτερινή ζέστη ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα γυναίκες, και άτομα με ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού.

"Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη", δήλωσε ο καρδιολόγος Cheng-Han Chen, MD του Saddleback Medical Center, CA.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες γενικά, αυξάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό». Σημείωσε ότι οι συγγραφείς της μελέτης «χρησιμοποίησαν μια ισχυρή στατιστική ανάλυση που διήρκεσε πολλά χρόνια, επομένως η τάση φαίνεται να είναι σημαντική».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο European Heart Journal.

Σχετικά Άρθρα