ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες από την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων για τη μείωση κινδύνου εγκεφαλικού

27 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι σχεδόν 800.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτούς, περισσότεροι από 600.000 θα παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά. Ύστερα από 10 χρόνια, η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ASA) ενημέρωσε τις οδηγίες της, με στόχο τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Σύμφωνα με ένα δελτίο της ASA, έως και το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προληφθούν μέσω αλλαγών διατροφής και τρόπου ζωής και άλλων τροποποιήσεων.

Μέσω των Οδηγιών 2024 για την Πρωτογενή Πρόληψη του Εγκεφαλικό, η Ένωση προτρέπει επίσης τους επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν προσεκτικά τα άτομα για παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού, όπως:

⦁υψηλή αρτηριακή πίεση

⦁αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

⦁υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

⦁παχυσαρκία.

Πολλές από τις νέες οδηγίες συμπίπτουν με το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο προάγει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής στις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ASA για τα εγκεφαλικά, περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, καλύτερο ύπνο και διακοπή του καπνίσματος.

«Οι ασθενείς που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού τους (και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου γενικά), θα πρέπει να προσπαθούν να ακολουθούν τις βασικές 8 συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για υγιεινή ζωή», δήλωσε ο Cheng-Han Chen, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στις νέες οδηγίες.

«Συνιστούμε στους ανθρώπους να ακολουθούν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, να συμμετέχουν τακτικά σε σωματική δραστηριότητα, να κοιμούνται επαρκώς, να διατηρούν υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ, να μειώσουν το άγχος και να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση και τους αριθμούς χοληστερόλης», είπε ο Chen στο Healthline.

Συνολικά, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν σαφείς οδηγίες για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και τους ασθενείς τους, στοχεύοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το πώς τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σχετικά Άρθρα