ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσε να προληφθεί η ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας;

25 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Τα πρώιμα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης που εξέτασε τον κίνδυνο αρθρίτιδας για άτομα με ψωρίαση, έδειξε ότι τα συμπτώματά τους επηρεάζουν τις αρθρώσεις 712 ασθενών – το 25% του συνόλου που μελετήθηκε μέχρι στιγμής. Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, στο University College του Δουβλίνου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, έχει στρατολογήσει σχεδόν 3.000 ασθενείς μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η ομάδα εξακολουθεί να ψάχνει για 2.000 ακόμη ασθενείς με ψωρίαση, μια πάθηση που προκαλεί λεπιοειδείς κηλίδες στο δέρμα και επηρεάζει περίπου το 3% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία ότι έως και το 1/3, θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο σε αρθρώσεις και τένοντες.

Με τίτλο «HIPPOCRATES Prospective Observational Study» (HPOS), η διαδικτυακή μελέτη παρακολουθεί άτομα με ψωρίαση για μια περίοδο 3 ετών για να δει ποια από αυτά θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια μέσω διαδικτύου και στέλνουν μικρά δείγματα αίματος στα ερευνητικά εργαστήρια.

Η καθηγήτρια Ann Barton από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, θα είναι επικεφαλής στην ανάλυση των γενετικών δειγμάτων που συλλέχθηκαν στη μελέτη.

Η ίδια δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με ψωρίαση θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας, θα μπορούσε στο μέλλον, αυτοί οι άνθρωποι να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.

Το Μάντσεστερ ηγείται της εργασίας για τον εντοπισμό γενετικών αλλαγών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των ασθενών με ψωρίαση που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η μελέτη HPOS θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δείγματα από ασθενείς με ψωρίαση για να βοηθήσουμε στην προώθηση αυτής της εργασίας».

Τέλος, η καθηγήτρια Laura Cotes, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ηγείται του έργου, είπε: «Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στις αρθρώσεις. Αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τρόπους για να αποτρέψουμε τα άτομα με ψωρίαση να αναπτύξουν αρθρίτιδα, προσφέροντας πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες ή παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση ή η διαχείριση του άγχους».

Σχετικά Άρθρα