Ο Καναδάς λανσάρει προειδοποιητικές ετικέτες σε τσιγάρα
18 Αυγούστου 2023, 16:00
Ο Καναδάς θα είναι το πρώτο κράτος που θα αρχίσει να τυπώνει προειδοποιήσεις απευθείας πάνω σε τσιγάρα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τους νέους από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να ενθαρρύνει τους καπνιστές να το διακόψουν.
Οι προειδοποιήσεις, οι οποίες θα είναι στα αγγλικά και στα γαλλικά, θα περιλαμβάνουν φράσεις όπως «τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο» και «δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά». Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει το BBC News.
Πάντως, το αργότερο από το επόμενο έτος, οι Καναδοί θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες προειδοποιητικές αναγραφές σε όλα τα τσιγάρα (και όχι μόνο στα πακέτα που τα περιέχουν). Και μέχρι τον Ιούλιο του 2024 οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προειδοποιήσεις θα υπάρχουν σε όλα τα τσιγάρα king-size που πωλούνται ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2025 όλα τα τσιγάρα κανονικού μεγέθους και τα μικρά πούρα θα πρέπει να φέρουν τις σχετικές προειδοποιήσεις.
Οι φράσεις, οι οποίες θα αναγράφονται πάνω στο φίλτρο, αποτελούν προειδοποιήσεις σχετικά με την πρόκληση βλάβης στα παιδιά, την καταστροφή οργάνων και την πρόκληση ανικανότητας και λευχαιμίας. Τον Μάιο, η Health Canada δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί «θα καταστήσουν ουσιαστικά αδύνατη την αποφυγή προειδοποιήσεων για την υγεία» στα προϊόντα καπνού.
Ο Δρ Robert Schwartz, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σημείωσε: «Οι προειδοποιήσεις για την υγεία σε μεμονωμένα τσιγάρα πιθανότατα θα ωθήσουν ορισμένους καπνιστές να κάνουν μια προσπάθεια διακοπής και μπορεί να εμποδίσουν ορισμένους νέους να αρχίσουν να καπνίζουν. Αυτά είναι τα είδη των μέτρων που απαιτούνται, εάν προσπαθούμε σοβαρά να μειώσουμε τη χρήση καπνού».
Ένα δεύτερο σύνολο 6 φράσεων αναμένεται να τυπωθεί στα τσιγάρα το 2026. Μάλιστα, η Health Canada δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις προειδοποιήσεις εκτυπώνοντας πρόσθετες προειδοποιητικές ετικέτες μέσα στις ίδιες τις συσκευασίες και εισάγοντας νέα εξωτερικά προειδοποιητικά μηνύματα. Η κίνηση είναι μέρος της προσπάθειας της χώρας να μειώσει τη χρήση καπνού σε λιγότερο από 5% έως το 2035.
Tags: Διακοπή καπνίσματος, Κάπνισμα