Ο κακός ύπνος στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
25 Οκτωβρίου 2024, 07:00
Τα άτομα στη μέση ηλικία που κάνουν κακής ποιότητας ύπνο, παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα κακής εγκεφαλικής υγείας στα τέλη της μέσης ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο κακός ύπνος επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Δείχνει απλώς μια συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και των συμπτωμάτων γήρανσης του εγκεφάλου.
«Τα προβλήματα ύπνου έχουν συνδεθεί σε προηγούμενη έρευνα με κακές δεξιότητες σκέψης και μνήμης αργότερα στη ζωή, θέτοντας τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άνοια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Clémence Cavaillès, PhD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η μελέτη περιελάμβανε 589 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 40 κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο , τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και 5 χρόνια αργότερα. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε 3 ομάδες. Εκείνοι της «χαμηλής ομάδας» δεν είχαν περισσότερα από 1 χαρακτηριστικά κακού ύπνου. Τα άτομα στη μεσαία ομάδα είχαν 2 έως 3 και τα άτομα στην υψηλή ομάδα είχαν περισσότερα από 3 τέτοια χαρακτηριστικά.
Στην αρχή της μελέτης, περίπου το 70% κατατάχθηκαν στη χαμηλή ομάδα, το 22% στη μέση και το 8% στην υψηλή ομάδα.
Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα της μεσαίας ομάδας, είχαν μέση ηλικία εγκεφάλου 1,6 ετών μεγαλύτερη από εκείνα της χαμηλής ομάδας, ενώ τα άτομα στην υψηλή ομάδα, είχαν μέση ηλικία εγκεφάλου κατά 2,6 ετών μεγαλύτερη.
Από τα χαρακτηριστικά του ύπνου, η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία στον ύπνο, η δυσκολία στον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα, συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία του εγκεφάλου, ειδικά όταν οι άνθρωποι είχαν σταθερά αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά ύπνου για 5 χρόνια.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης προβλημάτων ύπνου νωρίτερα στη ζωή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, της άσκησης, της αποφυγής της καφεΐνης και του αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο και της χρήσης τεχνικών χαλάρωσης», δήλωσε η συγγραφέας Kristine Yaffe, MD, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εύρεση νέων τρόπων βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και στη διερεύνηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου σε νεότερους ανθρώπους».
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, Εγκέφαλος, ύπνος