Ο FDA εγκρίνει νέο τύπο μη οπιοειδούς παυσίπονου για την αντιμετώπιση του πόνου
03 Φεβρουαρίου 2025, 07:00
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε νέο τύπο μη οπιοειδούς παυσίπονου μετά από δύο δεκαετίες που είχε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το σκεύασμα που περιέχει την ουσία σουζετριγίνη, εγκρίθηκε για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού οξέος, βραχυπρόθεσμου πόνου σε ενήλικες. Οι ειδικοί λένε ότι το φάρμακο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μη εθιστικό, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των οπιοειδών που συνταγογραφούνται στους ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση ή να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν άλλα παυσίπονα - αν και αρκετοί είπαν ότι θα ήταν καλό να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα.
Σε σχετικές δηλώσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Δρ Jacqueline Corrigan-Curay, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του Οργανισμού, χαρακτήρισε την έγκριση «ένα σημαντικό ορόσημο για τη δημόσια υγεία στη διαχείριση του οξέος πόνου».
Ο Michael Schatman, κλινικός εκπαιδευτής στο τμήμα Αναισθησιολογίας, Περιεγχειρητικής Φροντίδας και Αναλγησίας στο NYU Grossman School of Medicine, δήλωσε: «Νομίζω ότι, σε ό,τι αφορά τον οξύ πόνο αυτό το φάρμακο είναι πολλά υποσχόμενο».
Αν και ο αριθμός των ασθενών που επιστρέφουν στο σπίτι από το χειρουργείο με την οδηγία να λαμβάνουν οπιοειδή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να φεύγουν από το νοσοκομείο με σχετικές συνταγές. Παρά τους κινδύνους, τα οπιοειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου, κάτι που άφησε γιατρούς και ασθενείς με λίγες επιλογές όταν η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, ήταν σε έλλειψη.
«Γνωρίζουμε από τα δεδομένα του CDC ότι οποιοσδήποτε λαμβάνει μακροχρόνια οπιοειδή, έχει τη δυνατότητα να έχει εξάρτηση από αυτά», δήλωσε ο Δρ Richard Rosenquist, πρόεδρος στο τμήμα Διαχείρισης Πόνου στο Νευρολογικό Ινστιτούτο στην Κλινική του Κλίβελαντ.
Τα οπιοειδή λειτουργούν διεγείροντας τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας αυτά τα σήματα πόνου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει επίσης με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, δημιουργώντας συναισθήματα ευφορίας και ενεργοποιώντας το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Γι' αυτό τα οπιοειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά.
Το φάρμακο αυτό λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, εμποδίζοντας εξαρχής το σήμα του πόνου να μεταφερθεί στον εγκέφαλο. Το σήμα ενεργοποιείται από μόρια νατρίου που επηρεάζουν τη νευρική απόληξη, στέλνοντας το μήνυμα στον εγκέφαλο.
Η σουζετριγίνη είναι ένας αναστολέας διαύλων νατρίου, ο ίδιος τύπος φαρμάκου με το αναισθητικό λιδοκαΐνη. Ένας αναστολέας διαύλων νατρίου που λαμβάνεται ως χάπι, όπως η σουζετριγίνη, πρέπει να έχει πιο στοχευμένη δράση, καθώς τα κανάλια νατρίου εντοπίζονται στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού και είναι κρίσιμα για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η σουζετριγίνη εμποδίζει τους παλμούς των νεύρων από ένα μόνο κανάλι νατρίου, που ονομάζεται NaV1.8, να φτάσουν στον εγκέφαλο και να ερμηνευθούν ως πόνος.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που στοχεύει ένα συγκεκριμένο κανάλι νατρίου», είπε ο Rosenquist, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα για το φάρμακο. Η διαδικασία επίσης δεν διεγείρει τους υποδοχείς οπιοειδών ούτε προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν έχει καμία δυνατότητα εθισμού».
Tags: παυσίπονα, πόνος, χρόνιος πόνος