Ο διαβήτης και τα προβλήματα στις αρθρώσεις
06 Ιουνίου 2020, 09:00
Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι πλήττει όλους τους ιστούς του οργανισμού, δημιουργώντας προβλήματα στα μάτια, τα αγγεία, το δέρμα και τις αρθρώσεις. Αλλά σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας στη Βρετανία, δεν αυξάνει τον κίνδυνο δυσκαμψίας στο γόνατο μετά από ολική αρθροπλαστική στη συγκεκριμένη άρθρωση.
«Είναι γνωστό ότι γενικά ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στο χειρουργείο για οποιοδήποτε λόγο, μετεγχειρητική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η απόκριση στο στρες λόγω της χειρουργικής επέμβασης οδηγεί σε διαταραχές που μεταβάλλουν την ομοιόσταση της γλυκόζης. Στην διόλου σπάνια υπεργλυκαιμία που προκαλεί, οφείλεται μια σειρά πιθανών διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών προβλημάτων, με αρνητικές συνέπειες. Όσον αφορά συγκεκριμένα στις αρθρώσεις, έχει διαπιστωθεί ότι οι διαβητικοί εμφανίζουν συχνότερα οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, παθήσεις που οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και σε ανάγκη υποβολής σε ολική αρθροπλαστική. Επιπλέον, θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν επιπλοκές πιο συχνά από τους μη διαβητικούς», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης. «Ωστόσο, υπάρχει κι ένα θετικό: οι χειρουργημένοι διαβητικοί ασθενείς δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες για δυσκαμψία στο γόνατο απ’ ότι οι μη διαβητικοί συνομήλικοί τους», επισημαίνει.
Η μετεγχειρητική δυσκαμψία είναι πιθανό να συμβεί στον καθένα και να προκαλέσει μείωση του λειτουργικού εύρους κίνησης, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του, οδηγώντας σε έκπτωση της ποιότητάς της. Η συχνότητά της μετά από ολική αρθροπλαστική κυμαίνεται από 1,3 έως 12%.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν ο διαβήτης αποτελεί άλλον έναν, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των πασχόντων από διαβήτη, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 422 εκατομμύρια παγκοσμίως, αλλά και του ποσοστού των ασθενών με διαβήτη που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, ο οποίος ανέρχεται στο 12,2% και αναμένεται να αυξηθεί, εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου γηράσκοντα πληθυσμού.
«Από τις 1142 μελέτες που εντόπισαν, οι 7 πληρούσαν τις προδιαγραφές τους για ανάλυση. Από τα ευρήματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει τον κίνδυνο για δυσκαμψία του γόνατος μετά από την ολική αρθροπλαστική, οπότε η λήψη της απόφασης για υποβολή του ασθενή στην επέμβαση δεν πρέπει να επηρεάζεται, αφού δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ασθενών με και χωρίς διαβήτη όσον αφορά στον συγκεκριμένο κίνδυνο», σημειώνει ο Δρ. Τσουτσάνης.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη