ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

New York Times: Ένα εξώφυλλο γεμάτο ονόματα που θα μείνει στην ιστορία

25 Μαΐου 2020, 07:00

images

Με μια συγκλονιστική πρώτη σελίδα κυκλοφόρησαν την Κυριακή οι New York Times όπου οι μοναδικές "ειδήσεις" ήταν τα ονόματα νεκρών από την πανδημία του Sars-Cov-2. Όνομα, ηλικία, τόπος καταγωγής και επάγγελμα 1000 ψυχών που χάθηκαν σε έναν άνισο αγώνα με έναν αόρατο εχθρό. 

Οι λίγες λέξεις που αφιέρωσε η εφημερίδα σε κάθε θύμα, έκανε το εγχείρημα ακόμα πιο συγκλονιστικό. Δεν επρόκειτο για αριθμούς, για ηλικίες, για κάτι απρόσωπο, αλλά για συγκεκριμένους ανθρώπους με οικογένειες, όνειρα, ζωές που χάθηκαν μέσα σε δυο μήνες κυρίως από την ολιγωρία της κυβέρνησής τους που δεν αξιολόγησε σωστά την κατάσταση. 

Με τον αριθμό των νεκρών από τη νόσο Covid-19 στις ΗΠΑ να πλησιάζει τους 100.000, η κυρία Simone Landon, αρχισυντάκτρια του τμήματος γραφικών της εφημερίδας, ήξερε ότι ο κόσμος κουράστηκε να διαβάζει λεπτομέρειες για την πανδημία. 

"Τόσο μεταξύ μας όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό υπάρχει κάποια κόπωση σε ό,τι αφορά τα δεδομένα. Ξέραμε ότι πλησιάζαμε αυτό τον αριθμό-ορόσημο και γνωρίζαμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να τον αναδείξουμε. Μόνο που τοποθετώντας 100.000 κουκκίδες ή φιγούρες σε μια σελίδα δεν σας λέει πραγματικά για το ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, τις ζωές που έζησαν, τι σημαίνει για εμάς ως χώρα», είπε η κυρία Landon εξηγώντας πώς της ήρθε η ιδέα.

Ο κύριος Alain Delaquérière, ρεπόρτερ της εφημερίδας μαζί με νεότερους συναδέλφους του έψαξε νεκρολογίες και ειδοποιήσεις θανάτου από τον Covid-19 στο διαδίκτυο και δημιούργησε την μακάβρια λίστα με σχεδόν χίλια ονόματα. Και κατάφεραν να βρουν από τις νεκρολογίες τοπικών εφημερίδων και δυο λόγια για τον καθένα από τους αποβιώσαντες ώστε να προσδώσουν την απαραίτητη υπόσταση σε κάθε αναφορά.

Ο κύριος Andrew Sondern, art director της εφημερίδας ήταν αυτός που σχεδίασε το τελικό εξώφυλλο ενώ ο κύριος Marc Lacey, συντάκτης κι αυτός της εφημερίδας είπε "ήθελα να βγει κάτι που οι άνθρωποι θα βλέπουν μετά από 100 χρόνια για να κατανοήσουν αυτά που ζούμε εμείς τώρα».

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξώφυλλο χωρίς καμία απολύτως εικόνα, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 40 χρόνια. Κι αυτό είναι σίγουρα το πρώτο εξώφυλλο που περιέχει μόνο ονόματα, και δη νεκρών, για το οποίο όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα