Νέος κορωνοϊος: Ήρθε για να μείνει υποστηρίζουν από το Χάρβαρντ
15 Απριλίου 2020, 07:05
Ως το 2022 ίσως να μας "καταδιώκει" ο νέος κορωνοϊός αν στο μεταξύ δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια. Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως επισημαίνουν, οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια ίσως χρειάζεται κάθε τόσο να επιβάλλουμε περιορισμούς και νέα μέτρα ώστε να περιορίζεται η εξάπλωση του επικίνδυνου κορωνοϊού.
Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν με διάφορα μοντέλα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί, μόλις αρθούν.
Και όπως λένε, για να αποφευχθεί μία μεγάλη πίεση του συστήματος Υγείας, ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας, δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων ως το 2022. Θεωρούν δε υψίστης σημασίας να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.
Μοναδική μόνιμη λύση η θεραπεία και το εμβόλιο
Όπως υποστηρίζουν στη συγκεκριμένη μελέτη, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων στον κορωνοϊό. Δηλαδή, με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι εθνικές υγειονομικές αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού ως το τέλος του 2024 ή το 2025.
Μάλιστα πιστεύουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1, που εξαφανίστηκε γρήγορα. Αντίθετα εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ότι ο νέος κορωνοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας τα συστήματα Υγείας.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη