ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέοι επιστημονικοί δρόμοι για να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα των ιών της γρίπης

16 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο mBio, το ηλεκτρονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, ένα πειραματικό φάρμακο βασισμένο στη νευραμινιδάση, μία γλυκοπρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνεια των ιών της γρίπης και τους επιτρέπει να εισέλθουν στα κύτταρά μας, κατάφερε να μειώσει τη μεταδοτικότητα πάνω από 50%.

Στην πρόσφατη μελέτη σε νεογέννητα ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπλοκάροντας την προσκόλληση του ιού της γρίπης Α, περιόρισαν την είσοδο του οργανισμού αλλά και διασπορά του μεταξύ των ποντικιών. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην εργασία τους, στους υποδοχείς α-2,3 και α-2,6 σιαλικού οξέος, οι οποίοι αφθονούν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα. Στη συνέχεια προχώρησαν στην απομάκρυνση των σιαλικών οξέων στους παραπάνω υποδοχείς μέσα από τη διαδικασία της αποσιάλωσης (desialylation), εφαρμόζοντας απευθείας στις ρινικές κοιλότητες ποντικών ένα ένζυμο νευραμινιδάσης που διασπά κατάλοιπα σιαλικού οξέος στην επιφάνεια του ανθρώπινου κυττάρου, «καταστρέφοντας» έτσι τους υποδοχείς για τον ιό. Αφού μόλυναν τα νεογέννητα τρωκτικά με στελέχη του ιού της γρίπης Α, διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με το ένζυμο της νευραμινιδάσης , μείωσε δραματικά τα ποσοστά μετάδοσης ανάμεσα στα ποντίκια, από 51% έως 100%, σε έξι στελέχη ιού της γρίπης που εξετάστηκαν.

«Εάν περαιτέρω πειράματα σε ανθρώπους στεφθούν με επιτυχία, τα ένζυμα της νευραμινιδάσης που απομακρύνουν τα σιαλικά οξέα, ενδεχομένως να αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίπης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικός λοιμωδών νοσημάτων Mila Ortigoza, MD. PhD. Η ίδια επεσήμανε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν οι νευραμινιδάσες θεωρηθούν κατάλληλες για ανθρώπινη χρήση. Σύμφωνα με την ίδια, η ερευνητική της ομάδα σχεδιάζει ήδη περισσότερα πειράματα.

Σχετικά Άρθρα