ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ESC για την υπέρταση: Ρίχνουν κι άλλο τα όρια

03 September 2024, 07:00

images

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ESC (στο ετήσιο συνέδριό της που διεξήχθη στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε χθες) για τη διαχείριση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, περιλαμβάνουν μία νέα κατηγορία, πιο φιλόδοξους και εντατικούς στόχους θεραπείας και, για πρώτη φορά, συστάσεις για τη χρήση νεφρικής απονεύρωσης ως θεραπεία διαφόρων μορφών υπέρτασης. Οι oδηγίες έχουν εκπονηθεί από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνει τους συμπροέδρους, τον καθηγητή Bill McEvoy του Πανεπιστημίου του Galway, και τον καθηγητή Rhian Touyz του Πανεπιστημίου McGill. Το Ygeiawatch ήταν εκεί...

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η υπέρταση, είναι μακράν οι πιο συνηθισμένοι και σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό (αλλιώς γνωστά ως καρδιαγγειακά νοσήματα). Το 45% των ενηλίκων στην Ευρώπη πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να ωθήσουν περισσότερους ασθενείς σε έναν στόχο θεραπείας της αρτηριακής πίεσης που βασίζεται σε στοιχεία και να αυξήσουν την καταλληλότητα για φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, ώστε να ταιριάζουν με τα βέλτιστα τρέχοντα στοιχεία από κλινικές δοκιμές.

Νέα κατηγορία προ-υπερτάσης

Οι οδηγίες του 2024 διατηρούν τον υπάρχοντα ορισμό για την «Υπέρταση» ως ΑΠ ≥140/90 mmHg. Ωστόσο, εισάγουν μια νέα κατηγορία «Αυξημένης ΑΠ» που ορίζεται ως ΑΠ 120-139/70-89 mmHg. Αυτή η νέα κατηγορία εισάγεται για να διευκολύνει την εξέταση πιο εντατικών στόχων θεραπείας της αρτηριακής πίεσης μεταξύ ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.  

Σε μια άλλη σημαντική αλλαγή, οι οδηγίες ESC του 2024 εισάγουν ένα νέο εύρος στόχου θεραπείας συστολικής ΑΠ 120-129 mmHg για τους περισσότερους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της ΑΠ, με τη σημαντική προϋπόθεση ότι ο νέος στόχος απαιτεί ότι οι πάσχοντες ανέχονται τη θεραπεία. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ESC του 2024 παρέχουν επίσης ρεαλιστικές συστάσεις για έναν στόχο συστολικής αρτηριακής πίεσης «τόσο χαμηλό όσο είναι λογικά επιτεύξιμος» (γνωστός ως αρχή ALARA) σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα που δεν ανέχονται τον στόχο της κύριας θεραπείας των 120-129 mmHg.

Τέλος, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ESC, ενημερώνουν τις διατροφικές συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη νατρίου και καλίου και τονίζουν περαιτέρω τη σημασία των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής για ασθενείς σε μια σειρά διαφορετικών περιστάσεων και σταδίων καρδιαγγειακής νόσου και χρόνιας νεφρικής νόσου. 

Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στην υπέρταση και την ενσωματώνουν στο σύνολο των οδηγιών, και όχι ως ξεχωριστή ενότητα, όπως συμβαίνει συνήθως.

Σχετικά Άρθρα