Νέα κρούσματα σε ΕΕ και πανδημία προ των πυλών-Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
26 Φεβρουαρίου 2020, 07:05
Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία και Κροατία ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στα εδάφη τους, την ώρα που στην Ιταλία η κατάσταση είναι ακόμα εκρηκτική, με συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, δυστυχώς και των θανάτων που έφτασαν τους 11. Ήταν πάντως και οι τρεις τελευταίοι, όπως και οι προηγούμενοι, ηλικιωμένοι και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ενώ λοιπόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να ανακηρύξει πανδημία τις επόμενες ημέρες και η Πολιτεία του Σαν Φραντζίσκο στις ΗΠΑ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να έχει καν κρούσμα, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη...
Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία, στο καντόνι Τιτσίνο. Στην επίσης γειτονική Αυστρία, δυο Ιταλοί που ζουν στο Τιρόλο έγιναν χθες τα δυο πρώτα κρούσματα στην χώρα αυτή καθώς είχαν ταξιδέψει προ ημερών στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, η Κροατία ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ.
“Ο ασθενής που προσέβαλε ο κορωνοϊός βρίσκεται στην κλινική του Ζάγκρεμπ για λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα νεαρής ηλικίας άτομο και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Βρίσκεται στην απομόνωση και η κατάστασή του είναι καλή μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Πλένκοβιτς. Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε διαμείνει στο Μιλάνο από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου. Και στην Καταλανία όμως, μία νεαρή γυναίκα διαγνώστηκε με κορωνοϊό και απομονώθηκε σε ειδικό νοσοκομείο της περιοχής. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία.
Καραντίνες σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία
Την ίδια ώρα, αεροσκάφος από το Ιράν έκανε χθες αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα και οι 132 επιβάτες, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Στο Ιράν, που θρηνεί ήδη 15 θύματα, ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας διαγνώστηκε θετικός και έθεσε εαυτόν σε καραντίνα στο σπίτι του ανακοινώνοντας την κατάστασή του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων ολόκληρο ξενοδοχείο μπήκε σε καραντίνα καθώς βρέθηκε να νοσεί ένας γιατρός ιταλικής καταγωγής ο οποίος μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο.
Η κατάσταση στην Ιταλία
Στη Λομβαρδία, έρημοι δρόμοι και άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ δείχνουν ότι ο φόβος πρωταγωνιστεί καθώς προσπαθούν να ελέγξουν την επιδημία. Στο Μιλάνο τα καταστήματα, ακόμα και τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, κλείνουν με την δύση του ηλίου για να απομακρύνεται ο κόσμος από τους δρόμους. Στην πόλη- κέντρο της μόδας που υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν "κοιμάται" ποτέ, τα βράδια κυκλοφορούν μόνο αστυνομικοί και στρατιώτες.
Οικονομικές επιπτώσεις
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ. Έχει αξία φυσικών πόρων ύψους 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 90% των οποίων είναι άνθρακας και μέταλλα σπανίων γαιών και έχει τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό τομέα, με σύνολο 39,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα η Κίνα παράγει τα περισσότερα αντιβιοτικά από κάθε άλλη χώρα... Κι όχι μόνο αυτό: Οι φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν απειλή διατάραξης της παγκόσμιας παραγωγής τους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών από την Κίνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής ινδικής φαρμακευτικής επιστημονικής ομάδας.
Ο Umang Vohra, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Cipla, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων της Ινδίας, δήλωσε ότι οι προμήθειες για τις περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να εξαντλούνται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Και σύμφωνα με αναλυτές, η Ινδία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, εξαρτάται από την Κίνα για το 70% των πρώτων υλών της.
Ο κ. Vohra δήλωσε στους Financial Times ότι θα μπορούσε να υπάρξει "τεράστια έλλειψη διαθεσιμότητας σε όλη την αλυσίδα" εάν οι εγκαταστάσεις στη Κίνα παραμείνουν κλειστές παραπάνω από δυο εβδομάδες ακόμα.
Χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς οι ανησυχία για τον κορωνοϊό "αγγίζει" και τις αγορές.
Και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε αρχικά άνοδο 0,6% στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε κατά 0,3%, και οι μετοχές στην Ιταλία έχασαν 0,3% ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών.