ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Nέα αιτία βλάβης στους πνεύμονες που σχετίζεται με το άσθμα

01 Μαΐου 2024, 09:00

images

Βρετανοί επιστήμονες από Kings College του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια νέα αιτία που ευθύνεται για πολλές από τις βλάβες που προκαλεί το άσθμα. Οι αεραγωγοί των ατόμων με άσθμα είναι ευαίσθητοι σε παράγοντες όπως η γύρη, τα κατοικίδια και η άσκηση, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή ή πρήξιμο, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Τα υπάρχοντα φάρμακα ή συσκευές εισπνοών, μπορούν να μειώσουν αυτή τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι αεραγωγοί.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα και στένωση των αεραγωγών. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, ο λείος μυς που περιβάλλει τους αεραγωγούς αρχίζει να συστέλλεται. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως βρογχοσυστολή. Η ομάδα του Kings College του Λονδίνου. μελέτησε αυτή τη διαδικασία λεπτομερώς, χρησιμοποιώντας ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Jody Rosenblatt, είπε ότι η βρογχοσυστολή κατέστρεψε την επένδυση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα μακροχρόνιες φλεγμονές, επούλωση τραυμάτων και λοιμώξεις. Μέχρι τώρα, αυτή η ζημιά της επένδυσης είχε αγνοηθεί, δήλωσε η ίδια.

«Αυτή η επιθηλιακή επένδυση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε καταστάσεις, όπως οι λοιμώξεις, και όμως καταστρέφεται κατά τη διάρκεια κρίσεων άσθματος», είπε η Rosenblatt και συνέχισε: «Υπάρχει αυτός ο συνεχής τραυματισμός - είναι ένας φαύλος κύκλος. Εάν καταφέρουμε να εμποδίσουμε τη ζημιά, ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τις κρίσεις».

Μία πιθανή προληπτική θεραπεία που διερευνούν οι ερευνητές, είναι ένα στοιχείο που ονομάζεται γαδολίνιο, το οποίο φαίνεται να βοηθά - τουλάχιστον στα ποντίκια. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να δούμε αν θα μπορούσε να είναι αρκετά ασφαλές και αποτελεσματικό για να το δοκιμάσετε σε ανθρώπους - και αυτό θα πάρει χρόνια.

Τέλος, η διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας Asthma and Lung UK, Dr Samantha Walker δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει σημαντικές νέες πόρτες για να διερευνηθούν πιθανές νέες θεραπευτικές επιλογές που απαιτούνται απεγνωσμένα για τα άτομα με άσθμα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Σχετικά Άρθρα