ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία πρωτεΐνη ίσως είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία

23 September 2024, 10:00

images

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται STING, η οποία προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι ελέγχει μια οδό που συμβάλλει στην αντιϊκή σηματοδότηση, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κυτταρικού στρες και στην επιβίωση των κυττάρων, σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Molecular Cell.  

Τόσο τα λυσοσώματα, όσο και η αυτοφαγία, συνδέονται στενά με τη μακροζωία και την ενίσχυση της υγείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η προστατευτική λειτουργία της STING είναι σημαντική για την υγιή γήρανση.

Όπως μεταδίδει το News Medical,  oι θεραπείες που μπλοκάρουν τη STING, διερευνώνται επί του παρόντος στο πλαίσιο μίας προσπάθειας καταπολέμησης των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά σύμφωνα με το Jay Xiaojun Tan, Ph.D., ανώτερο συγγραφέα, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και στο Ινστιτούτο Γήρανσης UPMC και στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να επανεξεταστεί γιατί θα μπλοκάρει επίσης τις λειτουργίες που προάγουν την αυτοφαγία/λυσοσώματα της STING. Αντίθετα, η επιλεκτική στόχευση της οδού φλεγμονής μέσω της STING μπορεί να είναι μια καλύτερη προσέγγιση επειδή θα διατηρούσε τις ευεργετικές λειτουργίες της πρωτεΐνης.

Η λειτουργία της STING, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο, που εντοπίζεται σε όλο το ζωικό βασίλειο εδώ και αιώνες, και με τον οποίο τα κύτταρα διατηρούν τον ποιοτικό έλεγχο, αποβάλλουν τα απόβλητα και διαχειρίζονται το κυτταρικό στρες.

Ο Tan υποθέτει ότι το ήπιο κυτταρικό στρες που ενεργοποιεί τη STING, μπορεί να είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ποιότητας των λυσοσωμάτων και των αποκρίσεων αυτοφαγίας. Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι «ήταν πολύ περίεργο το γεγονός ότι η STING έχει μια προστατευτική λειτουργία για τα κύτταρα για τη μείωση του στρες και της βλάβης εκτός από τον γνωστό ρόλο του στη φλεγμονή».

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ισορροπία των λειτουργιών του STING, είναι σημαντική για την υγεία των κυττάρων και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη μελλοντική ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα