Με νέα επιστημονική ονομασία ο κορωνοϊός που θερίζει ζωές στη Κίνα
14 Φεβρουαρίου 2020, 07:05
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον βάπτισε από προχθές επιστημονικά ως Covid-19, αλλά ο απλός κόσμος έχει "συστηθεί" μαζί του εδώ και δύο μήνες και τον ονομάζει νέο κορωνοϊό ή κορωνοϊό της Γιουχάν. Όπως και να τον αποκαλέσουμε, χθες πήρε άλλες 242 ζωές στην Κίνα (μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο) και έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο τον πλανήτη.
Στο Λονδίνο έκανε χθες την εμφάνισή του το πρώτο κρούσμα για την πρωτεύουσα της Βρετανίας αλλά το 10ο για όλη την χώρα. Έθεσε όμως σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές καθώς όπως ανέφερε το skynews, η ασθενής κινεζικής εθνικότητας, πήγε στο Lewisham Hospital με ταξί χωρίς καμία προφύλαξη!
Εκεί το προσωπικό της έδωσε αμέσως μια ειδική μάσκα και την μετέφεραν σε ξεχωριστό χώρο για τα ύποπτα περιστατικά ενώ όταν το τεστ βγήκε θετικό, μεταφέρθηκε σε ειδικό ιατρικό κέντρο στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas. Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του πρώτου νοσοκομείου, Μπεν Τράβι, το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με την ασθενή έχει εντοπιστεί και δυο εξ αυτών τέθηκαν σε απομόνωση στα σπίτια τους. Ο οδηγός του ταξί όμως αναζητείται...
Με τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας να δηλώνουν χθες από τις Βρυξέλλες την πρόθεσή τους να ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση στην Ευρώπη σε κεντρικό επίπεδο, και τους λοιμωξιολόγους να ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και με την συνεργασία τεσσάρων φαρμακευτικών εργαστηρίων, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα είναι έτοιμο πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, οι επιλογές είναι περιορισμένες! Όσο το δυνατόν πιο πρώιμο εντοπισμό των νέων κρουσμάτων και αυστηρή απομόνωση των ίδιων και όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Η Κίνα όμως δίνει έναν μεγάλο αγώνα καθώς όπως φαίνεται από το χθεσινό διάγραμμα που έδωσαν στη δημοσιότητα Κινέζοι αξιωματούχοι, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία:
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αγωνία για τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο οποίο επιβαίνουν 3700 άνθρωποι εκ των οποίων οι 218 έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Το πλοίο έμεινε επί μία σχεδόν εβδομάδα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα με τους ασθενείς να μεταφέρονται με άλλα σκάφη σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ενώ χθες έγινε γνωστό ότι έπιασε λιμάνι αλλά με απαγόρευση εξόδου από τους επιβαίνοντες.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη