ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Όλες οι ελπίδες σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο

19 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi μαζί με την αμερικανική Regeneron, ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για ένα φάρμακο που θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αναπνευστική νόσο που προκαλείται από τον κορωνοϊό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε ασθενείς (φάσης 2 και 3). Το φάρμακο sarilumab είναι ανοσοκατασταλτικό με κύρια ένδειξη την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτό το αντίσωμα φαίνεται να παρεμβαίνει στην ικανότητα των ιών να χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα κύτταρα για την αναπαραγωγή τους .

Τα πρώτα πειράματα θα πραγματοποιηθούν σε κέντρο της Νέας Υόρκης, αλλά τα ίδια πειράματα θα επεκταθούν στη συνέχεια. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να το δοκιμάσουν σε 400 ασθενείς. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση όχι μόνο της ύπαρξης οποιωνδήποτε παρενεργειών αλλά και του εάν το sarilumab θα είναι σε θέση να μειώσει τον πυρετό και την ανάγκη για οξυγόνο ασθενών με COVID-19.

Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό, κάτι που είναι ακόμα μακριά, αλλά ένα φάρμακο που ίσως λειτουργήσει ως θεραπεία για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και νοσούν σοβαρά  με στόχο να περιορίσουν τις επιπλοκές.

Οι δοκιμές στην Κίνα

Στην Κίνα έχει ήδη δοκιμαστεί το φάρμακο tocilizumab της Roche με μηχανισμό δράσης παρόμοιο με το sarilumab. Οι Κινέζοι γιατροί το χρησιμοποίησαν σε ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό επιτυγχάνοντας αποτελεσματικές μειώσεις στην ανάγκη οξυγονοθεραπείας  και στα επίπεδα του πυρετού.

Το sarilumab, όπως το tocilizumab, αποκλείει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6 ή IL-6,  που μεσολαβεί στην φλεγμονώδη και ανοσολογική απόκριση. Αυτή η δράση διαμεσολάβησης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα IL-6 και σε μια κατάσταση με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονία.

Στην προσπάθεια να επιταχυνθούν τα στάδια μελέτης αυτού του φαρμάκου για τη θεραπεία της COVID-19, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την Biomedical Advanced Research and Development Authority.

Και στη Γαλλία πολλές οι ελπίδες

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γάλλος καθηγητής, Ντιντιέ Ραούλ που θεωρείται αυθεντία στις μολυσματικές ασθένειες, είναι πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας θεραπείας για τον κορωνοϊό. Όπως ανακοίνωσε, τα αποτελέσματα για τη θεραπεία με χλωροκίνη  είναι εξαιρετικά, με το 90% όσων δοκίμασαν το φάρμακο να παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα μετά από 6 ημέρες. Η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο που χορηγήθηκε σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από τον Covid- 19.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα