Κορωνοϊός: Η επιστημονική κοινότητα περιμένει τώρα και μεταλλάξεις
16 Αυγούστου 2020, 08:00
Μεταλλάξεις αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός καθώς εξαπλώνεται πλήττοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλη τη Γη.
Ο ερευνητής Δρ Jesse Bloom και οι συνάδελφοι του στο Howard Hughes Medical Institute έφτιαξαν μια λίστα με σχεδόν 4.000 διαφορετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσε δυνητικά να υποστεί ο Sars- Cov-2.
Tα στοιχεία τους, που είναι δημοσίως διαθέσιμα ως διαδραστικός χάρτης, είναι νέα πηγή για τους ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια και αντιικά φάρμακα κατά της Covid-19. Η εργασία επίσης αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίοι οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ιού, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Cell.
Ο Δρ Bloom δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχτεί ο ιός, αλλά τώρα έχουμε τρόπο να εστιάσουμε στις μεταλλάξεις που μπορούν να συμβούν και να δούμε την επίδρασή τους.Κάθε φορά που ένας ιός αναπαράγεται μπορεί να λάβει νέες γενετικές μεταλλάξεις. Πολλές από αυτές δεν έχουν επίδραση στη συμπεριφορά του ενώ άλλες θα μπορούσαν να τον καταστήσουν καλύτερο ή χειρότερο στο να μολύνει ανθρώπους.
Σε ποια έκταση μεταλλάξεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τον SARS-CoV-2 πιο επικίνδυνο παραμένει ανοιχτή ερώτηση. Επιστήμονες ανέλυσαν γενετικές διαφορές σε δείγματα του ιού που συνελέγησαν από ασθενείς με COVID-19 παγκοσμίως, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει συνδέσει ολοκληρωτικά, πιθανές μεταλλάξεις με λειτουργική επίδραση στον SARS-CoV-2.
Η νέα έρευνα, εστίασε σε μεταλλάξεις σε σημαντικό μέρος του SARS-CoV-2 την πρωτεΐνη -ακίδα. Η πρωτεΐνη- ακίδα προσκολλάται σε πρωτεΐνη των κυττάρων που ονομάζεται ACE2- αναγκαίο βήμα για λοίμωξη. Μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα θα μπορούσαν να αλλάξουν το πόσο καλά ο SARS-CoV-2 προσκολλάται και μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Tags: Covid-19, sanofi, Sars-Cov-2