ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου πολλών φαρμακευτικών εταιριών για δημιουργία εμβολίου και θεραπείας

07 Μαρτίου 2020, 08:05

images

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί φαρμακευτικές εταιρίες και ανεξάρτητα εργαστήρια για την ανάπτυξη εμβολίου που θα προλαμβάνει την σοβαρή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό ή αντιικής θεραπείας ικανής να σώσει τις ζωές όσων νοσούν.

Ας δούμε τις πιο γνωστές από αυτές τις προσπάθειες: 

- Η Gilead Sciences αναπτύσσει μία θεραπεία και βρίσκεται σε Φάση 3 κλινικών ερευνών.

Το φάρμακο remdesivir είναι μια ενδοφλέβια θεραπεία η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη ίαση ενός ασθενή στις ΗΠΑ και σε ένα ζευγάρι ασθενών στην Ασία. Η Gilead μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει δοκιμές σε 1.000 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό για να προσδιορίσει εάν πολλαπλές δόσεις remdesivir μπορούν να αντιστρέψουν τη λοίμωξη. 

- Η Moderna Therapeutics αναπτύσσει ένα εμβόλιο που βρίσκεται ακόμα σε Φάση 1 κλινικών μελετών (δηλαδή δεν δοκιμάζεται ακόμα σε ανθρώπους).

Το εμβόλιο εμπεριέχει το "αγγελιαφόρο" RNA (mRNA) που είναι σχεδιασμένο να ωθήσει τα κύτταρα του σώματος να παράγουν αντισώματα κατά του ιού. Ωστόσο, η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2010, δεν έχει ακόμη κερδίσει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για οποιοδήποτε από τα φάρμακά της με mRNA.

-Η CureVac βρίσκεται επίσης σε διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου αλλά πολύ πρώιμη καθώς δεν έχει ξεκινήσει καν δοκιμές. Όπως και η Moderna, η CureVac χρησιμοποιεί τεχνητό mRNA για να προκαλέσει την παραγωγή πρωτεϊνών. 

-Η GlaxoSmithKline βρίσκεται επίσης σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης εμβολίου. Στην περίπτωσή της όμως πρόκειται για έναν κολοσσό στην παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως. Για την προσπάθεια αυτή έχει δανείσει την τεχνολογία της σε μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

- Η Inovio Pharmaceuticals βρίσκεται επίσης σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης εμβολίου αλλά και για ένα φάρμακο. Εδώ και 40 χρόνια η εταιρία αυτή προσπαθεί να μετατρέψει το DNA σε φάρμακο, θεωρώντας ότι η τεχνολογία της αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει γρήγορα ένα εμβόλιο αυτή την χρονική στιγμή και για τον νέο κορωνοιό. Στο πλαίσιο αυτό, η Inovio έρχεται με ένα εμβόλιο DΝΑ που πιστεύει ότι μπορεί να παράγει προστατευτικά αντισώματα και να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από τη μόλυνση. Παράλληλα σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Beijing Advaccine Biotechnology, ήδη αναπτύσσουν σε προκλινικό στάδιο ένα υποψήφιο φάρμακο που ονομάζεται INO-4800. 

- Η Johnson & Johnson προσπαθεί να δημιουργήσει φάρμακο αλλά και εμβόλιο αλλά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εργασιών. Να θυμήσουμε ότι η Johnson & Johnson στο παρελθόν έχει ανταποκριθεί σε κρούσματα των ιών Ebola και Zika, και τώρα ακολουθεί μια ίδια πορεία για τον κορωνοϊό. Η εταιρεία είναι στις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα εισάγει τους ασθενείς σε μια απενεργοποιημένη εκδοχή του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση χωρίς να επιφέρει μόλυνση. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή αρχή για την έρευνα και την ανάπτυξη της Βιοϊατρικής σχετικά με πιθανές θεραπείες για τους ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί.

- Η Regeneron Pharmaceuticals βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο για την ανάπτυξη μιας θεραπείας. Η εταιρία είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να παρασκευάζει ανθρώπινα αντισώματα από γενετικά τροποποιημένους ποντικούς. Τώρα θα εκμεταλλευτεί αυτήν την τεχνολογία για να αναπτύξει μία αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού. 

- Η Sanofi βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο για την ανάπτυξη εμβολίου. Στο παρελθόν η εταιρία αυτή έχει αναπτύξει εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό και τη διφθερίτιδα. Η Sanofi αναμένει να έχει υποψήφιο εμβόλιο για δοκιμή στο εργαστήριο εντός έξι μηνών και θα μπορούσε να είναι έτοιμη να δοκιμάσει ένα εμβόλιο στους ανθρώπους σε ένα έτος έως 18 μήνες. 

-Η Vir Biotechnology είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης θεραπείας. Η εταιρία εξειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες, έχει απομονώσει αντισώματα από ανθρώπους που επιβίωσαν από τον SARS, και επί του παρόντος εργάζεται για να καθορίσει εάν μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία  WuXi Biologics, η Vir που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης θεραπείας.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα