ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερα να πάρουμε τα ...βουνά παρά να ζούμε δίπλα στη θάλασσα

07 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Physiology, εξέτασε τα περιστατικά νοσηλείας λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σε ανθρώπους που ζουν σε τέσσερις περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο στο Εκουαδόρ. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 17 χρόνια από περισσότερους από 100.000 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι όσοι ζουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο και να καταλήξουν από αυτό.  

Το μεγαλύτερο υψόμετρο συνεπάγεται μικρότερη διαθεσιμότητα οξυγόνου, επομένως οι άνθρωποι που κατοικούν σε ψηλά βουνά έχουν προσαρμοστεί σε αυτό. Στοιχεία υποδεικνύουν ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο χαμηλό οξυγόνο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου θρομβώσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα σε μεγάλο υψόμετρο είναι διαφορετικός.

Το Εκουαδόρ προσφέρει μοναδική δυνατότητα στους επιστήμονες να διερευνήσουν τέτοια φαινόμενα, καθώς στις Άνδεις ζουν χιλιάδες άνθρωποι σε διαφορετικά υψόμετρα. «Το βασικό κίνητρο της εργασίας μας ήταν να αυξήσουμε την επαγρύπνηση για ένα πρόβλημα που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, ότι δηλαδή περισσότερα από 160 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές άνω των 2.500 μέτρων και οι πληροφορίες για τις επιδημιολογικές διαφορές στα εγκεφαλικά επεισόδια ανάλογα με το υψόμετρο, είναι ελάχιστες. Θελήσαμε να συνεισφέρουμε με νέες γνώσεις σε αυτό τον πληθυσμό που συχνά θεωρείται ίδιος με όσους ζουν στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά ουσιαστικά είναι πολύ διαφορετικός», εξηγεί ο καθηγητής Esteban Ortiz-Prado, από το Πανεπιστήμιο de las Americas του Εκουαδόρ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν νοσοκομειακά αρχεία μεταξύ 2001-2017 και αξιολόγησαν τα επίπεδα νοσηλειών για εγκεφαλικό επεισόδιο και θανάτους σε ανθρώπους που ζούσαν σε τέσσερις περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο: Χαμηλό (κάτω από 1.500 μέτρα), μέτριο (1.500-2.500 μέτρα), υψηλό (2.500-3.500 μέτρα) και πολύ υψηλό (3.500-5.500 μέτρα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ζούσαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο (πάνω από 2.500 μέτρα) έτειναν να παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ είχαν και λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν εξαιτίας αυτού. Επιπλέον, η προστατευτική επίδραση ήταν μεγαλύτερη στο υψόμετρο των 2.000-3.5000 μέτρων και μετριαζόταν πάνω από τα 3.500 μέτρα.


Σχετικά Άρθρα