Και δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην ΕE- Επιστολή 13 υπουργών για βοήθεια σε όμορες χώρες
07 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Moderna. Πρόκειται για το δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19. Κι όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων».
Από την πλευρά της, η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «είμαστε όλοι σε αυτό μαζί και ενωμένοι. Γι ‘αυτό έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για όλα τα κράτη μέλη μας. Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech-Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ».
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Moderna. Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου, ακολουθούμενες από τον Καναδά πέντε ημέρες αργότερα ενώ το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο την περασμένη Δευτέρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε γίνει και για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επιστολή 13 Ευρωπαίων υπουργών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει εμβόλια κατά του κορωνοϊού στους γείτονές της στα Βαλκάνια και να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον ιό στην Ουκρανία, αναφέρουν 13 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες.
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία επισημαίνουν ότι η ΕΕ δεν θα είναι ασφαλής από την COVID-19 μέχρι και οι χώρες στα σύνορά της να μπορέσουν να ανακάμψουν από την πανδημία.
«Στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μοιραστούν τα εμβόλια βάσει των συμφωνιών διανομής με τους στενότερους συμμάχους της ΕΕ, όπως τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζουν οι υπουργοί σε μια επιστολή, με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε, σε μια προσωπική της ανακοίνωση, ότι είναι «καθήκον μας να παρατείνουμε τη χείρα βοηθείας στους ετέρους της ΕΕ στα ανατολικά, τα δυτικά Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι παρέλαβε την επιστολή και θα απαντήσει στις κυβερνήσεις αυτές, αναφέροντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ότι αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες και άλλους γείτονες, μεταξύ αυτών τη Γεωργία και την Ουκρανία.