Ημέρα Νοσημάτων Αορτής: Απαραίτητη πρόληψη
19 September 2019, 08:10
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις Παθήσεις Αορτής που γιορτάζεται κάθε χρόνος στις 19 Σεπτεμβρίου, όπως την καθιέρωσε το 2016 το Ινστιτούτο Marfan, οι γιατροί δίνουν οδηγίες για τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.
Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ιατρών, ασθενών και του κοινού για τις παθήσεις της αορτής και την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να σώζονται ανθρώπινες ζωές.
Τρία είναι τα βασικά νοσήματα που αφορούν στην αορτή, όπως μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Δερβίσης, διευθυντής αγγειοχειρουργικής κλινικής:
- Η στένωση ή απόφραξη της αορτής η οποία οφείλεται κυρίως στην αρτηριοσκλήρυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται με πόνο στο βάδισμα που υποχρεώνει τον ασθενή να σταματήσει το περπάτημα.
- Ο διαχωρισμός της αορτής, όπου ένα «σκίσιμο» του τοιχώματος της αορτής, εμφανίζεται αιφνιδίως, και μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα ακόμη και το θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση.
- Το ανεύρυσμα, μία εντοπισμένη διόγκωση της αορτής, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ρήξη (σπάσιμο) του αγγείου, μεγάλη αιμορραγία και απώλεια της ζωής.
Σήμερα, παρέχονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, τόσο με την κλασσική αγγειοχειρουργική, όσο και με ενδαγγειακές τεχνικές ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Οι εξειδικευμένοι αγγειοχειρουργοί δίνουν ικανοποιητικές λύσεις, πλην όμως, προτιμότερη είναι η πρόληψη – όπου είναι δυνατή - και η έγκαιρη διάγνωση.
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Γι’ αυτό συστήνεται να ελέγχουν την κατάσταση της αορτής έστω για μία φορά οι άνω των 65 ετών.
Η αορτή είναι η πρώτη και κυριότερη αρτηρία του σώματος. Αποτελεί τον βασικό κορμό από όπου ξεκινούν όλες οι αρτηρίες. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα διοχετεύεται από την καρδιά σε ολόκληρο τον οργανισμό διαμέσου της αορτής.
Εξετάσεις
Την κοιλιακή αορτή μπορεί να την δουν πολλές εξετάσεις συνήθως όμως την βλέπουμε με τυχαίο υπέρηχο κοιλίας.
Έτσι πολλές φορές κάνοντας ο ακτινολόγος υπέρηχο άνω ή κάτω κοιλίας για άλλο λόγο βλέπει και το ανεύρυσμα, ή ο ουρολόγος κάνοντας υπέρηχο προστάτου ή κύστεως, ή ο γυναικολόγος ψάχνοντας την κάτω κοιλιά.
Επίσης υπάρχει η εξειδικευμένη εξέταση που λέγεται τρίπλεξ κοιλιακής αορτής που την πραγματοποιούν οι ακτινολόγοι σε διαγνωστικά κέντρα και οι αγγειοχειρουργοί που κάνουν τρίπλεξ.
Η σύσταση για κάποιον να κάνει τρίπλεξ κοιλιακής αορτής είναι σε περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα (το ανεύρυσμα είναι κληρονομική πάθηση) ή υποψία ανευρύσματος από την κλινική εξέταση.
Την κατάσταση της αορτής επίσης εξετάζουμε με αξονική τομογραφία.
Με την εξέταση του τρίπλεξ κοιλιακής αορτής ελέγχουμε το τμήμα της αορτής που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά για ανευρύσματα, απόφραξη ή διαχωρισμό. Την εξέταση συνίσταται να κάνουν:
- προληπτικά όλοι οι άνω των 65 ετών
- οι υπερτασικοί
- οι συγγενείς ατόμων με ανεύρυσμα αορτής
- οι ασθενείς μέσης ή μεγάλης ηλικίας που εμφανίζουν κοιλιακό άλγος ασαφούς αιτιολογίας
- όσοι είναι σε παρακολούθηση γνωστού ανευρύσματος αορτής
- μετεγχειρητικά ή μετά από αποκατάσταση με stent.