Πώς η κατανάλωση φυτικών ινών προστατεύει από επικίνδυνα βακτήρια
21 Ιανουαρίου 2025, 10:00
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, που εμπεριέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, μπορεί να συμβάλει στην προστασία από επικίνδυνα βακτήρια στο έντερο.
Μετά από ανάλυση δειγμάτων κοπράνων περισσότερων από 12.000 ανθρώπων που προέρχονται από 45 χώρες, οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου τύπου ωφέλιμων βακτηρίων γνωστών ως Faecalibacterium είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα δυνητικά θανατηφόρων βακτηρίων όπως το E.coli., σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, σε δείγματα με υψηλά επίπεδα Faecalibacterium εντοπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, υποπροϊόν της διάσπασης των ινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση των επιπέδων αυτού του τύπου βακτηρίων συνδέεται με φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου ή του γαστρεντερικού συστήματος.
«Το κύριο στοιχείο [που προκύπτει] από τη μελέτη μας είναι ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο έντερό μας και φαίνεται ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της διατροφής», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Alexandre Almeida, μέλος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια συλλογή μικροβίων συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων και ιών που κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα μικροβιώματα του εντέρου διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φασόλια και δημητριακά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από επιβλαβή βακτήρια, προσέθεσε.
«Δεν γνωρίζουμε από αυτή τη μελέτη ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων ωφέλιμων βακτηρίων», δήλωσε ο Δρ Daniel Freedberg, γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons στη Νέα Υόρκη. «Αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τρώμε πολύ λίγες φυτικές ίνες».
Τέλος, ο Almeida προειδοποίησε ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια. «Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε στο μικροβίωμα του εντέρου των ανθρώπων σε μια χρονική στιγμή, επομένως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα περισσότερα από τα αποτελέσματά μας βασίζονται σε συσχετισμούς», σημείωσε.
«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μελλοντική εργασία για να ελεγχθεί πειραματικά εάν ορισμένα πράγματα όπως οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά αποτρέπουν την εμφάνιση λοιμώξεων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».