ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για 6 καρκίνους

25 September 2024, 07:00

images

Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AACR), δημοσίευσε την Έκθεση Προόδου του Καρκίνου του 2024, επισημαίνοντας μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και 6 τύπων καρκίνου. Αυτό το εύρημα παρουσιάζεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα ποσοστά για ορισμένους από αυτούς τους καρκίνους, αυξάνονται στους νεότερους ενήλικες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με το AACR, το 40% όλων των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια και η ανθυγιεινή διατροφή. Μειώνοντας την πρόσληψη αλκοόλ, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ και για όλους τους καρκίνους», έγραψαν οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2022 που αναφέρεται στη νέα έκθεση για τον καρκίνο, «ενώ η παρατεταμένη διακοπή και η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ , συσχετίστηκαν με χαμηλότερους κινδύνους που σχετίζονται με το αλκοόλ και όλους τους καρκίνους».

Με βάση αυτή την έρευνα, τα άτομα που μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ ή σταματούν να πίνουν εντελώς, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ κατά 8% και τον κίνδυνο εμφάνισης κάθε μορφής καρκίνου κατά 4%, σύμφωνα με την έκθεση AACR.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για 6 διαφορετικούς τύπους καρκίνου:

-ορισμένους τύπους καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

-καρκίνο του μαστού

-καρκίνο του παχέος εντέρου

-ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οισοφάγου

-καρκίνο του ήπατος

-καρκίνο του στομάχου.

Τέλος, στην έκθεσή της, η AACR περιλαμβάνει συστάσεις για το πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, με βάση τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για Αμερικανούς, 2020-2025.

Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, είναι καλύτερο να το κάνετε με μέτρο. Για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει έως 1 ποτό την ημέρα και έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι απαραιτήτως κάθε μέρα μέσα στην εβδομάδα Οι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι ιδανικό.

Σχετικά Άρθρα