ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθάει τους γιατρούς να εντοπίζουν κατάγματα στις ακτινογραφίες

24 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να συμβάλει στο να γίνονται ακριβέστερες διαγνώσεις και να μην παραβλέπονται σπασμένα οστά όταν οι γιατροί αναλύουν ακτινογραφίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE). Ο οργανισμός αναφέρει ότι η έρευνα υποδηλώνει πως η τεχνολογία είναι ασφαλής και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση, ανακουφίζοντας την πίεση στους κλινικούς ιατρούς και μειώνοντας την ανάγκη για ραντεβού παρακολούθησης.

Τέσσερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προτείνονται για χρήση στην επείγουσα περίθαλψη στην Αγγλία, ενώ συλλέγονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας. Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ένα ρόλο υποστηρικτικό, καθώς κάθε ακτινογραφία θα εξετάζεται από έναν επαγγελματία υγείας. Το NICE αναφέρει ότι το 3%-10% των σπασμένων οστών δεν διαγιγνώσκεται, αποτελώντας το πιο κοινό διαγνωστικό σφάλμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Επιπλέον, οι εκπαιδευμένοι ιατροί που εκτελούν και αναλύουν χιλιάδες εικόνες ακτίνων Χ καθημερινά στο NHS, είναι σε έλλειψη, με τεράστιο φόρτο εργασίας. Η λύση, σύμφωνα με το NICE, είναι να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να συνεργαστεί με τους κλινικούς γιατρούς.

Ο Mark Chapman, διευθυντής τεχνολογίας υγείας στο NICE, είπε ότι αυτό θα διευκόλυνε το έργο των γιατρών.

«Αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλείς στη χρήση και θα μπορούσαν να εντοπίσουν κατάγματα που μπορεί να παραβλέψουν οι άνθρωποι, δεδομένης της πίεσης και των απαιτήσεων κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτές οι επαγγελματικές ομάδες», δήλωσε.

Τέλος, ο Chapman είπε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διάγνωση και να μειώσουν τον αριθμό των ραντεβού παρακολούθησης που απαιτούνται λόγω ενός κατάγματος που παραβλέφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αρχικής αξιολόγησης.

Η διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο καθοδήγησης του NICE σχετικά με αυτού είδους τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα