ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή συμπεριφορά νοσούντων από ιώσεις

15 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Δεν χρειάζεται master στην Ιατρική για να καταλάβουμε ότι, όταν έχουμε πυρετό και νιώθουμε κόπωση, μυαλγίες και μάς ταλαιπωρεί βήχας και συνάχι, πρέπει να ξεκουραστούμε... Σε τι ακριβώς συνίσταται όμως αυτή η ξεκούραση με σκοπό την πιο γρήγορη θεραπεία, δεν το γνωρίζουν όλοι...

Για παράδειγμα, "ξεκούραση" δεν είναι να μένουμε μεν στο σπίτι αλλά να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως επί 10 ώρες την ημέρα. Ούτε είναι "ξεκούραση" να σκύβουμε, να πλένουμε, να σηκώνουμε βάρη και να ανεβαίνουμε σκάλες...

Όταν ένας ιός έχει καταφέρει να μπει στα κύτταρά μας και ο οργανισμός καταβάλει προσπάθειες για να τον "νικήσει", η βοήθεια που πρέπει να τού παρέχουμε εμείς είναι το τρίπτυχο: Καλό φαγητό, σωστή ενυδάτωση, ηρεμία και ύπνο!

Οι γιατροί συστήνουν πολύωρο, ξεκούραστο ύπνο τα βράδια, και μισή με μία ώρα ξεκούραση το μεσημέρι. Ο ύπνος δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού να ρίξουν τους ρυθμούς λειτουργίας και να "ανασυνταχθούν". Η γνώση ότι ο ύπνος είναι από μόνος του "γιατρός" και "θεραπεία" είναι πολύ παλιά και εμφανίζεται ακόμα και σε τοιχογραφίες σπηλαίων των προϊστορικών χρόνων.

Σε επίπεδο φαγητού, χρειαζόμαστε πολλές βιταμίνες (δηλαδή χυμούς, αφεψήματα και φρούτα) αλλά και πρωτεΐνες (κρέατα, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά). Αν πονάει ο λαιμός, οι ζεστές κοτόσουπες και κρεατόσουπες βοηθούν πολύ ενώ το ίδιο θρεπτικές και κατάλληλες είναι και φρουτοσαλάτες με μέλι.

Τέλος, το νερό είναι η κίνηση- κλειδί για την αντιμετώπιση κάθε ίωσης. Πρέπει να πίνουμε περισσότερο από ό,τι συνήθως αν και στα υγρά συνυπολογίζονται και οι χυμοί και τα αφεψήματα. 

Σχετικά Άρθρα