ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

28 Μαΐου 2024, 09:00

images

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεμαγλουτίδη, ένα δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος και καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 61ο Συνέδριο ERA, υποδηλώνουν ότι η λήψη μιας εβδομαδιαίας ένεσης σεμαγλουτίδης, ενός αγωνιστή του υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1) τύπου γλυκαγόνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών, όπως η χρόνια νεφρική νόσος.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες της χορήγησης σεμαγλουτίδης στις καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας μιας προηγούμενης τυχαιοποιημένης δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 17.604 άτομα, υπέρβαρα ή παχύσαρκα και με καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια 3,5 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, 22% λιγότερα άτομα παρουσίασαν επεισόδια σχετιζόμενα με τα νεφρά στην ομάδα των 8.803 ατόμων που έλαβαν μια ένεση σεμαγουτίδης 1 φορά την εβδομάδα (2,4 mg).

Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη φάνηκε να βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν το αίμα.

Όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη εμφάνισαν επίσης σημαντικές μειώσεις στην αναλογία λευκωματίνης προς κρεατινίνη στα ούρα, ένα τεστ που μετρά την αλβουμίνη στα ούρα και μακρολευκωματινουρία, μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερα από 300 χιλιοστόγραμμα πρωτεΐνης μέσω των ούρων καθημερινά.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, λένε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς υποδεικνύουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία συννοσηροτήτων και, τελικά, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στο σύνολο της βιβλιογραφίας, υποστηρίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της σεμαγλουτίδης σε άτομα με υπέρβαρα και παχυσαρκία χωρίς διαβήτη, γεγονός που είναι απαραίτητο καθώς συνεχίζουμε να περιηγούμαστε στο περίπλοκο τοπίο της ασφαλιστικής κάλυψης αυτών των φαρμάκων σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη», είπε η Shiara Ortiz-Pujols, MD, MPH, γιατρός που ειδικεύεται στην παχυσαρκία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island.

Σχετικά Άρθρα