ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ποιότητα του ύπνου και οι γνωστικές μας ικανότητες

05 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν περισσότερα από 26.000 άτομα, για να διαπιστώσουν πώς ο ύπνος επηρεάζει την πνευματική οξύτητα και τη συνολική γνωστική ικανότητα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank, ανέλυσαν πληροφορίες για ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν συμπληρώσει μία σειρά από γνωστικά τεστ. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Public Health, καταλήγει ότι ο ύπνος 7-9 ωρών τη νύχτα, ήταν ο βέλτιστος για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η λογική και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Αντίθετα, ο ύπνος λιγότερες από 7 ή περισσότερες από 9 ώρες, είχε σαφώς επιζήμια επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο χρονότυπος ενός ατόμου, δηλαδή η προτίμησή του για πρωινή ή βραδινή δραστηριότητα, επηρέαζε επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ειδικότερα, ευνοημένοι φαίνεται να είναι όσοι λειτουργούν καλύτερα τις βραδινές ώρες, αφού αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σε σύγκριση με εκείνους που ήταν προσανατολισμένοι στο πρωί. Οι «πρωινοί τύποι» παρουσίασαν σταθερά τις χαμηλότερες γνωστικές βαθμολογίες και στις δύο ομάδες που αναλύθηκαν, με τους «ενδιάμεσους» τύπους, εκείνους δηλαδή που δεν εξέφραζαν ιδιαίτερη προτίμηση ανάμεσα στο πρωί και το βράδυ, να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους πρωινούς, αλλά χειρότερα από τους βραδινούς τύπους.

Οι βραδινοί τύπου σημείωσαν, συγκεκριμένα, περίπου 13,5% υψηλότερη βαθμολογία σε μία ομάδα και 7,5% υψηλότερη από τους πρωινούς τύπους σε μία άλλη ομάδα. Οι ενδιάμεσοι τύποι σημείωσαν περίπου 10,6% και 6,3% υψηλότερα από τους πρωινούς τύπους στις δύο ομάδες. Οι διαφορές αυτές ήταν εξαιρετικά σημαντικές, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα τυχαίο εύρημα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι ενώ η διάρκεια του ύπνου ήταν ζωτικής σημασίας, τα άτομα που ανέφεραν αϋπνία δεν σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές πτυχές της αϋπνίας, όπως η σοβαρότητά της και η διάρκεια του χρόνου που υποφέρει.

Σχετικά Άρθρα