Η θεραπεία κυτταρικής αναζωογόνησης αναστρέφει τα σημάδια γήρανσης
13 Μαρτίου 2022, 08:00
Η ηλικία μπορεί να είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά είναι ένας αριθμός που συχνά φέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες, από εύθραυστα οστά, μέχρι αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Τώρα, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Salk, σε συνεργασία με την εταιρεία Genentech έδειξαν ότι μπορούν να αντιστρέψουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη διαδικασία γήρανσης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ποντικούς, επαναφέροντας εν μέρει τα κύτταρα τους σε πιο νεανική φάση.
Στη νέα μελέτη, ο Izpisua Belmonte, διευθυντής του Ινστιτούτου στην Altos Labs, Inc. και καθηγητής στο Ινστιτούτο Salk και οι συνεργάτες του δοκίμασαν παραλλαγές της προσέγγισης κυτταρικής αναζωογόνησης σε υγιή ζώα καθώς γερνούσαν. Μια ομάδα ποντικών λάμβανε τακτικές δόσεις των παραγόντων Yamanaka από την ηλικία των 15 μηνών έως τους 22 μήνες, περίπου ισοδύναμη με την ηλικία 50 έως 70 ετών στους ανθρώπους. Μια άλλη ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία από 12 έως 22 μηνών, περίπου ηλικίας 35 έως 70 ετών στους ανθρώπους, ενώ μια τρίτη ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία για μόλις ένα μήνα σε ηλικία 25 μηνών, παρόμοια με την ηλικία των 80 ετών στους ανθρώπους.
«Αυτό που θέλαμε πραγματικά να διαπιστώσουμε ήταν ότι η χρήση αυτής της προσέγγισης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ασφαλής», λέει ο Pradeep Reddy, επιστήμονας του προσωπικού της Salk και συν-πρώτος συγγραφέας της νέας εργασίας. «Πράγματι, δεν είδαμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τη συμπεριφορά ή το σωματικό βάρος αυτών των ζώων».
Σε σύγκριση με τα ζώα ελέγχου, δεν υπήρξαν αλλοιώσεις των κυττάρων του αίματος ή νευρολογικές αλλαγές στα ποντίκια που είχαν λάβει τους παράγοντες Yamanaka. Επιπλέον, η ομάδα δεν βρήκε καρκίνο σε καμία από τις ομάδες ζώων.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα φυσιολογικά σημάδια γήρανσης στα ζώα που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια, από πολλές απόψεις, μοιάζουν με νεότερα ζώα. Τόσο στα νεφρά όσο και στο δέρμα, η επιγενετική των ζώων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έμοιαζε περισσότερο με επιγενετικά πρότυπα που παρατηρούνται σε νεότερα ζώα. Όταν τραυματίστηκαν, τα κύτταρα του δέρματος των ζώων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και ήταν λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν μόνιμες ουλές, τα ηλικιωμένα ζώα συνήθως εμφανίζουν λιγότερο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και περισσότερες ουλές. Επιπλέον, τα μεταβολικά μόρια στο αίμα των ζώων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία δεν εμφάνισαν φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.
Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δεν είναι απλώς η παύση της γήρανσης, αλλά η ενεργή στροφή της προς τα πίσω, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο.
«Στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να επαναφέρουμε την ανθεκτικότητα και τη λειτουργία στα παλαιότερα κύτταρα, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στο στρες, τους τραυματισμούς και τις ασθένειες», λέει ο Reddy. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι, τουλάχιστον στα ποντίκια, υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί αυτό».
Tags: αντιγήρανση