Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των ασθενών
10 Ιουλίου 2022, 08:00
Στο στάδιο των κλινικών μελετών βρίσκονται μικροσκοπικά νανοσωματίδια, που δημιούργησαν μετά από 10ετή έρευνα επιστήμονες στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Όπως αποκάλυψε η υπεύθυνη του τμήματος Νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος, «η Ελλάδα θεωρείται από τους πρωτεργάτες παγκοσμίως, στο κομμάτι της νανοϊατρικής του τομέα της νανοτεχνολογίας». Οι νανοφορείς, μεταφέρουν θεραπευτικούς παράγοντες, όπως γονίδια και φάρμακα στο σημείο του οργανισμού όπου υπάρχει ανάγκη και δρουν θεραπευτικά.
«Είναι τόσο έξυπνοι οι νανοφορείς που πάνε μόνο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα και δεν ακουμπάνε καθόλου τα υγιή κύτταρα», σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά την σύνθεση των νανοφορέων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης που είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στο τοίχωμα των αρτηριών, στενεύει τις αρτηρίες και έτσι επέρχεται το έμφραγμα. Στο εργαστήριο «συνθέτουμε τέτοιους νανοφορείς, που μπορούν να μεταφέρουν θεραπευτικούς παράγοντες, όπως φάρμακα, και στοχεύουν στο να διαλύσουν τις αθηρωματικές πλάκες γλυτώνοντας έτσι από το έμφραγμα τον ασθενή», προσθέτει.
Η Νανοϊατρική έχει τρεις πυλώνες, την αναγεννητική ιατρική με τις βιοεκτυπώσεις, τους νανοφορείς δηλαδή τη δημιουργία των νανοσωματιδίων για στοχευόμενη μεταφορά φαρμάκων και τη βιοηλεκτρονική, δηλαδή τους βιοαισθητήρες. Η αναγεννητική ιατρική, σύμφωνα με την κ. Καραγκιοζάκη, περιλαμβάνει την τελευταία εξέλιξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης που είναι η βιοεκτύπωση.
«Μπορούμε να εκτυπώσουμε πεπτίδια και κύτταρα και να φτιάξουμε έναν ιστό και χόνδρο, μέχρι και ανθρώπινο αυτί», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρόσφατα εκτυπώσαμε ανθρώπινο δέρμα και το κάναμε αυτό επειδή μπορούμε να ελέγξουμε τους νανοφορείς που θα κατευθύνουμε σε αυτό και να μεταφέρουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες για αντιγηραντικό αποτέλεσμα» κατέληξε.
Tags: νανοτεχνολογία