Η μελατονίνη συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
27 Ιουλίου 2024, 08:00
Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μελατονίνη για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να έχουν μια εκπληκτική δυνατότητα: να θεραπεύσουν παθήσεις της όρασης. Σε μια μελέτη περισσότερων από 120.000 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω χωρίς ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) – της νούμερο 1 αιτίας σοβαρής απώλειας όρασης σε ενήλικες άνω των 50 ετών, με περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς να επηρεάζονται από αυτή- όσοι λάμβαναν συμπληρώματα μελατονίνης, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.
Υπάρχουν 2 τύποι ΗΕΩ: Η ΗΕΩ ξηρού τύπου- η οποία είναι η πιο κοινή - μπορεί να παρουσιαστεί όταν εμφανιστούν κίτρινες εναποθέσεις στην ωχρά κηλίδα σας ή στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς σας. Εάν αυξηθούν ή πολλαπλασιαστούν, η όρασή σας μπορεί να επιδεινωθεί. Αντίθετα, η υγρή ΗΕΩ είναι η λιγότερο συχνή μορφή ασθένειας όψιμου σταδίου που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη απώλεια όρασης. Τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την ωχρά κηλίδα σας, μπορεί να σπάσουν και να διαχυθεί αίμα, το οποίο μπορεί να περιορίσει την όρασή σας.
Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 65.000 ασθενείς με ξηρή ΗΕΩ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μελατονίνης συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα η πάθηση να εξελιχθεί σε υγρή ΗΕΩ. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προέρχεται από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν τις διεργασίες που εμποδίζουν τις οπτικές λειτουργίες, δήλωσε ο Rishi P. Singh, MD, οφθαλμίατρος στην Cleveland Clinic Florida.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα για τη μελατονίνη και την ΗΕΩ, θα πρέπει να θεωρηθούν ως συσχέτιση, καθώς τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΗΕΩ.
Αυτό που θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια είναι να επιβεβαιωθούν αυτά [τα ευρήματα] από άλλες μεγάλες κοόρτες και να γίνει με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη ως παράγοντες το κάπνισμα ή τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκάλεσαν σύγχυση σε αυτή τη μελέτη, όπως είπε ο Neil. Bressler, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Johns Hopkins School of Medicine και αρχισυντάκτης του JAMA Ophthalmology.
Tags: μελατονίνη, ωχρά κηλίδα