ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση της έκθεσης στο νυχτερινό φως είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

06 September 2024, 10:00

images

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ενός ατόμου. Για παράδειγμα, πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τη πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης στο νυχτερινό φως και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2023, έδειξε ότι η έκθεση σε οποιοδήποτε είδος φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, επιβεβαιώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε έντονο φως τη νύχτα και ενός υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αποφυγή του έντονου φωτός τη νύχτα, μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να καθυστερήσει ή να αποτρέψει πιθανώς την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από σχεδόν 85.000 άτομα σε όλη τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είχαν διαγνωστεί μέχρι τότε με διαβήτη τύπου 2. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες της μελέτης, φορούσε έναν αισθητήρα φωτός στον καρπό του για 1 εβδομάδα, μέσω του οποίου καταγραφόταν η έκθεσή του στο φως, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, παρακολουθήθηκαν για περίπου 9 χρόνια για να διαπιστωθεί εάν ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 ή όχι.

Στο τέλος της μελέτης, ο Andrew Phillips, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολλέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία και ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης, και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερη έκθεση στο φως τη νύχτα - μεταξύ 12:30 π.μ. και 6:00 π.μ. - είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την έκθεσή τους στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Δεν εκπλαγήκαμε όταν είδαμε μια σύνδεση με την έκθεση στο νυχτερινό φως, αλλά βρήκαμε τη δύναμη της επίδρασής του αρκετά αξιοσημείωτη. Σημειώνω ότι μπορέσαμε να λάβουμε υπόψη πολλούς πιθανούς παράγοντες σύγχυσης που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. Ακόμη και μετά από αυτό, η σχέση της έκθεσης στο φως με τον διαβήτη τύπου 2, παρέμεινε ισχυρή», είπε ο Phillips.

«Η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα, είναι ένας απλός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς η έκθεση στο φως επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, σε ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων. Μελετάμε επίσης εάν οι βελτιώσεις στα περιβάλλοντα φωτισμού μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην υγεία».

Σχετικά Άρθρα