ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κλιματική αλλαγή και οι καύσωνες αυξάνουν τα προβλήματα υγείας

28 Μαΐου 2024, 16:00

images

Τη σύνδεση μεταξύ του καύσωνα το καλοκαίρι και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ισπανίας, διερεύνησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας. Η ανασκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Environmental Health Perspectives, έδειξε περισσότερες νοσηλείες για μεταβολικές διαταραχές, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, σήψη, δηλητηρίαση από φάρμακα και άλλες μη φαρμακευτικές ουσίες.

Μετά τη συγκριτική μελέτη πολλών δεδομένων, αποδείχτηκε ότι η ακραία ζέστη είχε «γενικευμένο αντίκτυπο στις νοσηλείες για συγκεκριμένη αιτία». Αν και ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο αυξήθηκε για όλες τις ηλικίες, τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους και οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, ήταν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τα αποτελέσματα από την επίδραση της ζέστης, διέφεραν ανά φύλο, με τους άνδρες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από τραυματισμούς συγκριτικά με τις γυναίκες, και τις γυναίκες υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής από λοιμώξεις, ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές και νοσήματα του αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος.

Η επίδραση της ζέστης ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα των μεταβολικών διαταραχών και της παχυσαρκίας, με τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο τις ζεστές ημέρες να διπλασιάζεται σε σύγκριση με τις ημέρες με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες... «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να εξηγηθεί αυτό. Για παράδειγμα, στα παχύσαρκα άτομα οι μηχανισμοί απώλειας θερμότητας είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, καθώς το σωματικό λίπος λειτουργεί ως μονωτικό υλικό, καθιστώντας τα έτσι πιο ευάλωτα σε θερμικές διαταραχές», εξήγησε ο Hicham Achebak.


Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο πρόβλημα με την υγρασία στην ατμόσφαιρα καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζει τις εισαγωγές στα επείγοντα πλην των περιπτώσεων οξείας βρογχίτιδας και βρογχιολίτιδας. Εξάλλου, τις ημέρες καύσωνα που παρατηρούνται και αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανέβαινε κατακόρυφα και ο κίνδυνος νοσηλείας για μεταβολικές διαταραχές και επιπλοκές της παχυσαρκίας, καθώς και για διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα