ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 2;

03 Φεβρουαρίου 2025, 09:00

images

Στοιχεία μελετών που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σόδας συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία. Nέα μελέτη, η οποία εμφανίζεται στο Cell Metabolism, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται με αυξημένα επίπεδα 9 συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία παράγουν ορισμένες ενώσεις ή μεταβολίτες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές οι χημικές ουσίες συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρει το Medical News Today, προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες ροφημάτων με ζάχαρη είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Ενώ η κατανάλωση αυτών των ποτών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούσαν να αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2017 και 2018.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η πρόσληψη σόδας επηρεάζει την υγεία είναι πιθανό να είναι πολύπλευρος. Για παράδειγμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην:

•υπερβολική αύξηση βάρους

•αντίσταση στην ινσουλίνη

•φλεγμονή

•αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία — ανθυγιεινά επίπεδα λιπών στο αίμα.

Πιο πρόσφατα, προέκυψαν στοιχεία, κατά τα οποία η κατανάλωση σόδας μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στον κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, στοιχεία από μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση των κύριων σακχάρων της σόδας - φρουκτόζης και γλυκόζης - συνδέεται με:

•μειωμένη ποικιλότητα βακτηρίων του εντέρου - δείκτης λιγότερο υγιούς μικροβιώματος

•μειωμένα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) —μεταβολίτες που παράγονται από «καλά» βακτήρια του εντέρου που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία

•αυξημένα επίπεδα βακτηριακών ειδών που συνδέονται με φλεγμονή.

Ομοίως, μια μικρή μελέτη σε 12 γυναίκες κατέληξε στο ότι το σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μείωσε τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων που παράγουν ένα οξύ που ονομάζεται βουτυρικό.

Άλλες μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης βρει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη σχετίζονται με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Ομοίως, μια κινεζική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν αναψυκτικά είχαν ορισμένους βακτηριακούς μεταβολίτες στο αίμα τους που συνδέονται με την κακή υγεία.

Η τελευταία μελέτη, ωστόσο, είναι η πρώτη που διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικού, του μικροβιώματος του εντέρου, των μεταβολιτών των βακτηρίων στο αίμα και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Όπως είπε η Lucy McCann, MD, διατροφολόγος και κλινική ακαδημαϊκή ερευνήτρια στο Medical News Today: «Η αξιολόγηση αυτών των συσχετισμών είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι η πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνεται παγκοσμίως. Η τρέχουσα μέση πρόσληψη είναι 2,7 μερίδες την εβδομάδα». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόδας συνδέθηκε με αλλαγές σε 9 είδη βακτηρίων του εντέρου. Για παράδειγμα, 4 είδη βακτηρίων που παράγουν ευεργετικά SCFAs εντοπίστηκαν σε μειωμένα επίπεδα σε όσους έπιναν 2 ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα.

Αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που διερευνούν αυτές τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των μικροβίων του εντέρου, των μεταβολιτών τους και του διαβήτη. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των συσχετίσεων, αλλά οι συγγραφείς ελπίζουν ότι, στο μέλλον, οι μεταβολίτες αυτοί μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη και ίσως ακόμη και στη θεραπεία του διαβήτη.



Σχετικά Άρθρα