ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καλή υγεία, μέσω άσκησης και σωστής διατροφής, δεν έχει ηλικία

27 Αυγούστου 2024, 16:00

images

Ο 93χρονος Richard Morgan πρώην αρτοποιός, άρχισε να γυμνάζεται πριν από 20 χρόνια, δηλαδή όταν ήταν 73 ετών και είχε βγει προ πολλού στη σύνταξη. Σήμερα η φυσική του κατάσταση μοιάζει με ενός άνδρα 30 ετών έχοντας μάλιστα να είναι τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην κωπηλασία κλειστού τύπου και μόλις 15% λίπος στο σώμα του. Για όλα αυτά, αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.

Όπως αποδείχτηκε, ο σφυγμός του έφτασε τους 153 παλμούς ανά λεπτό, ξεπερνώντας τον αναμενόμενο μέγιστο καρδιακό ρυθμό για την ηλικία του και όντας ανάμεσα στις υψηλότερες τιμές για άτομα στα 90 τους χρόνια, υποδεικνύοντας μια πολύ δυνατή καρδιά.

Η απόφαση να αρχίσει να γυμνάζεται λήφθηκε όταν ο κύριος Morgan είχε παρακολουθήσει μία προπόνηση κωπηλασίας με έναν από τους εγγονούς του, ο οποίος, ως φοιτητής σε κολλέγιο, έπαιρνε μέρος σε αγώνες. Το άθλημα τού άρεσε πολύ με αποτέλεσμα έκτοτε να γυμνάζεται επί 40 λεπτά την ημέρα. Προπονείται επίσης με βάρη για περαιτέρω ενδυνάμωση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, συνδυάζοντας ένα μείγμα εύκολων προπονήσεων υψηλής και χαμηλής έντασης.

«Ξεκίνησα από το πουθενά και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλη ευχαρίστηση στην άσκηση» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας σε βρετανικές ταμπλόϊντ.

Εκτός από την καθημερινή γυμναστική, ο κύριος Morgan ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία των μυών και τη διατήρηση του μεταβολισμού, υπερβαίνοντας όμως τακτικά τη συνήθη διατροφική σύσταση των περίπου 60 γραμμαρίων.

Αναφέρει για το θέμα ειδικός: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τους πολύ δραστήριους ηλικιωμένους αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη γήρανση». Τάδε έφη ο ο Bas Van Hooren, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Όπως υποψιάζονται ωστόσο οι ερευνητές, ο κύριος Μόργκαν πιθανώς είχε κάποια γενετικά πλεονεκτήματα, καθώς η ικανότητά του στην κωπηλασία φαίνεται να είναι οικογενειακή υπόθεση. Επιπλέον, οι αγωνιστικές του επιδόσεις τα τελευταία χρόνια είναι πιο αργές από ό,τι ήταν πριν από 15, 10 ή ακόμη και πέντε χρόνια. Συνεπώς, αν και η άσκηση δεν έχει τη δυνατότητα να «σβήσει» τις επιπτώσεις της γήρανσης, μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της στο σώμα.

Η περίπτωση του κύριου Morgan είναι ένα καλό παράδειγμα ανθρώπων 90 και 100 ετών, που πλέον έχουν επιτύχει μεγάλη μακροζωία παραμένοντας σωματικά δραστήριοι. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παρόμοια παραδείγματα, όπως ο 100χρονος Les Savino από τις ΗΠΑ, ο οποίος γυμνάζεται τρεις ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συνδυάζοντας τα βάρη και την αερόβια προπόνηση.


Σχετικά Άρθρα