ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εγκυμοσύνη προκαλεί περισσότερες αλλαγές στον εγκέφαλο από όσες γνωρίζαμε

19 September 2024, 10:00

images

Ερευνητές δημιούργησαν έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους "χάρτες" του μηχανισμού με τον οποίο αλλάζει ο εγκέφαλος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιώνοντας ουσιαστικά με την κατανόηση ενός υποτιμημένου πεδίου. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να συρρικνωθούν σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά να βελτιώνονται στη συνδεσιμότητα, «με λίγες μόνο περιοχές του εγκεφάλου να παραμένουν ανέγγιχτες», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Τα ευρήματα βασίζονται στην παρακολούθηση μίας υγιούς 38χρονης γυναίκας που μελέτησαν οι συγγραφείς από τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψη έως δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της. Η Δρ Elizabeth R. Chrastil, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Chrastil συνέλαβε την ιδέα για τη μελέτη και ήθελε να είναι η ίδια η συμμετέχουσα.

Η Δρ Emily Jacobs, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν 26 μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις αίματος στη γυναίκα που έγινε για πρώτη φορά μητέρα και στη συνέχεια τις συνέκριναν με εγκεφαλικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε 8 συμμετέχουσες ελέγχου που δεν ήταν έγκυες.

Μέχρι την 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι συγγραφείς βρήκαν εκτεταμένες μειώσεις στον όγκο της φαιάς ουσίας και στο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, ειδικά σε περιοχές όπως το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, το οποίο σχετίζεται με κοινωνικές γνωστικές λειτουργίες. Η φαιά ουσία είναι ένας βασικός ιστός του εγκεφάλου που ελέγχει τις αισθήσεις και τις λειτουργίες όπως η ομιλία, η σκέψη και η μνήμη. Μετά την κορύφωση κατά την παιδική ηλικία, το πάχος του φλοιού ξεκινά να μειώνεται κι εξακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Οι σαρώσεις έδειξαν επίσης αυξήσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στη δομή της λευκής ουσίας στο 2ο και 3ο τρίμηνο, οι οποίες συνδέθηκαν όλα με αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών οιστραδιόλη και προγεστερόνη. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό βοηθά στην παροχή τροφής, προστασίας και απομάκρυνσης των αποβλήτων για τον εγκέφαλο. Η λευκή ουσία βοηθά τις περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν και να επεξεργάζονται πληροφορίες.

Μερικές από τις αλλαγές - συμπεριλαμβανομένου του όγκου και του πάχους του φλοιού - παρέμειναν 2 χρόνια μετά τη γέννηση, ενώ άλλες επανήλθαν σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της περιόδου πριν από τη σύλληψη περίπου 2 μήνες μετά τον τοκετό. Και σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η αλλαγή στον όγκο της φαιάς ουσίας της γυναίκας, ήταν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη.

«Αυτή η μελέτη είναι θεμελιώδης για να τεθούν τα θεμέλια για μελλοντική έρευνα παρέχοντας δεδομένα που επιτρέπουν στη μελλοντική έρευνα να διερευνήσει λεπτομερέστερα και να εξετάσει σε σχέση με το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε υγιείς εγκεφαλικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη (στη μητέρα που πιθανόν να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο ),» είπε η Δρ Jodi Pawluski, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας με έδρα τη Γαλλία. Η Pawluski δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Σχετικά Άρθρα