ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αντιστοίχιση φαρμάκων με το DNA είναι «η νέα εποχή της Ιατρικής»

10 Απριλίου 2022, 08:00

images

Η τεχνολογία για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στην Ιατρική, ταιριάζοντας με ακρίβεια τα φάρμακα με το γενετικό κώδικα των ανθρώπων, είναι πλέον διαθέσιμη.Όπως μετέδωσε το BBC, ορισμένα φάρμακα είναι εντελώς αναποτελεσματικά ή καθίστανται θανατηφόρα λόγω των λεπτών διαφορών στον τρόπο λειτουργίας του κάθε οργανισμού.

Η Βρετανική Φαρμακολογική Εταιρεία και το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών αναφέρουν ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να προβλέψει πόσο καλά λειτουργούν τα φάρμακα στον κάθε οργανισμό, και μάλιστα αυτά τα τεστ θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από το επόμενο έτος.

Ο γενετικός κώδικας ή το DNA είναι ένα «εγχειρίδιο οδηγιών» για το πώς λειτουργεί το σώμα. Το πεδίο αντιστοίχισης φαρμάκων με το DNA είναι γνωστό ως φαρμακογονιδιωματική. Ο καθηγητής Mark Caulfield, εκλεγμένος πρόεδρος της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Το 99,5% από εμάς έχουμε τουλάχιστον μία παραλλαγή στο γονιδίωμά μας που, αν μας χορηγηθεί λάθος φάρμακο, ή δεν θα λειτουργήσει ή θα προκαλέσει πραγματική βλάβη».

Η φαρμακογονιδιωματική χρησιμοποιείται ήδη για ορισμένα φάρμακα. Στο παρελθόν, το 5%-7% των ανθρώπων θα είχαν αρνητική αντίδραση στο φάρμακο αβακαβίρης για τον HIV και κάποιοι πέθαναν. Ο έλεγχος του DNA των ασθενών πριν από τη συνταγογράφηση του φαρμάκου σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον μηδενικός.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα 100 πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεσή τους υποδηλώνει ότι έχουμε ήδη την τεχνολογία για την ανάπτυξη γενετικών δοκιμών για την καθοδήγηση της χρήσης 40 εξ αυτών. Η γενετική ανάλυση θα κόστιζε πάντως περίπου 100 λίρες και θα μπορούσε να γίνει είτε με δείγμα αίματος, είτε με σάλιο.

Αρχικά, το όραμα είναι να γίνει η εξέταση όταν συνταγογραφηθεί ένα από τα 40 φάρμακα. Μακροπρόθεσμα, η φιλοδοξία είναι να κάνετε εξετάσεις πολύ νωρίτερα - πιθανώς με τη γέννηση-, εάν προχωρήσει ο γενετικός έλεγχος στα νεογνά ή ως μέρος ενός τακτικού ελέγχου στα 50 έτη.

«Πρέπει να περάσουμε από την άποψη ότι «ένα φάρμακο και μία δόση ταιριάζει σε όλους» σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Sir Munir Pirmohamed από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Αυτό που κάνουμε είναι να πάμε πραγματικά σε μια νέα εποχή της ιατρικής, επειδή είμαστε όλοι ξεχωριστοί και όλοι διαφέρουμε στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα φάρμακα».

Τέλος, επισήμανε ότι, όσο μεγαλώνουμε και μάς συνταγογραφούνται όλο και περισσότερα φάρμακα, υπάρχει 70% πιθανότητα μέχρι την ηλικία των 70 ετών να παίρνουμε τουλάχιστον ένα φάρμακο που επηρεάζεται από τη γενετική μας ιδιαιτερότητα.


Σχετικά Άρθρα